Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en lees wat er binnenkort nog wordt verwacht.

Landelijke mer-dag 10 oktober

Op 10 oktober vindt de landelijke mer-dag weer plaats, dit jaar in Hilversum. Het tweejaarlijkse evenement is een must voor iedereen die zich bezighoudt met milieueffectrapportage, van adviesbureaus en gemeentemedewerkers tot provinciale vertegenwoordigers en maatschappelijke organisaties. Het thema is “Mer en de toekomst van onze ruimte: een puzzel om op te lossen?” Met diverse sessies die variëren van monitoring en evaluatie tot de toepassing van mer bij de programmatische aanpak van grote wateren, biedt de dag voor elk wat wils. De dagvoorzitter, Jos Arts, leidt je door een boeiende agenda vol netwerkmogelijkheden en inspirerende sprekers. Deelname is gratis. Meld je aan via Home | Landelijke MER dag.

Handreiking: cultureel erfgoed in de mer-procedure

Een oud pand in Amsterdam, Kinderdijk in de Alblasserwaard of de Hollandse Waterlinies; cultureel erfgoed is overal te vinden in Nederland. Het is als onderdeel van het brede begrip milieu ook een vast onderdeel van de mer-procedure. Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet vond de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) het tijd de handreiking voor de omgang met het thema cultureel erfgoed in de mer-procedure te actualiseren. De terminologie, het beschreven wettelijk kader en de presentatievorm moesten worden opgefrist. Antea Group werkt samen met RCE aan de actualisatie van de handreiking. Zo is bij verschillende spelers binnen de mer-procedure nagegaan hoe er tot nu toe met cultureel erfgoed is omgegaan. Op zich is cultureel erfgoed vaak een vanzelfsprekend onderdeel in de procedure, maar te vaak nog wordt het thema alleen vanuit verlies beschreven en minder vanuit kansen en aanknopingspunten voor nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast is ook het denken over erfgoed zelf veranderd en dit zien we nog niet altijd terug in de mer.
Deze fase is afgesloten met een werkatelier met de RCE om het over de inhoudsopgave en de vorm te hebben. Antea Group gaat nu aan de slag met de hernieuwde handreiking. Deze zal in het vroege najaar van 2024 raadpleegbaar zijn. Wanneer de handreiking gereed is, is deze via Omgevingswet | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed te raadplegen. 

Inwerkingtreding Omgevingswet en monitoring DSO

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 is ook de regelgeving rondom milieueffectrapportage aangepast. Inhoudelijk verandert er niet veel, procedureel wel. Ook de aandacht van de Omgevingswet voor vroegtijdige participatie is van belang voor de integratie van mer bij de participatie. Voor uitgebreide informatie, vragen en ondersteuning zijn de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) en de helpdesk beschikbaar. Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ondersteunt de uitvoering van de Omgevingswet onder andere met het Omgevingsloket. Daar kunnen burgers en bedrijven zich oriënteren, checken of ze een vergunning nodig hebben, en aanvragen en meldingen doen. Voor mer biedt het DSO nieuwe mogelijkheden voor het verzamelen en monitoren van kwantitatieve gegevens. Dit stelt ons in staat om een gedetailleerder beeld te krijgen van het aantal vergunningsaanvragen en projectbesluiten waarbij een milieueffectrapport of mer-beoordeling is ingediend. Hierdoor hopen we in het komende jaar meer inzicht te krijgen in de uitvoering van mer in Nederland en dit in toekomstige rapportages te kunnen presenteren. 

Digitaal MER

Rijkswaterstaat heeft in 2023 onderzoek laten uitvoeren naar digitaal MER. De vraagstelling: waarom zou je ervoor kiezen en wat zijn dan tips en tricks om de mogelijkheden van een digitaal MER beter te benutten. Je vindt de resultaten hier: Tips en tricks digitaal MER - Rijkswaterstaat Publicatie Platform.
Meer lezen over digitaal MER? Lees het interview met strategisch adviseur Paul Eijssen hier.

Afsprakenkaders

De effecten op het milieu stoppen natuurlijk niet bij landsgrenzen. Afsprakenkaders voor grensoverschrijdende milieueffectrapportages zijn daarom cruciaal om samenwerking tussen landen te stroomlijnen en misverstanden te voorkomen. Onder het Verdrag van Espoo moeten landen zoals Nederland, Duitsland en België elkaar notificeren over plannen en projecten met mogelijke grensoverschrijdende milieueffecten. Deze afspraken dekken praktische zaken zoals benodigde informatie, vertalingen en termijnen. Bij meningsverschillen tussen de verdragspartijen of bij klachten van burgers en NGO’s kan men terecht bij het Espoo Implementation Committee. Zo wordt gezorgd voor transparante besluitvorming en effectieve milieubescherming over landsgrenzen heen. 
Op dit moment wordt het afsprakenkader met Vlaanderen geactualiseerd.

Voor meer informatie: Milieueffecten in een ander land | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl) en Milieueffecten over de grens vragen om nieuwe afspraken | MER-Nieuws (magazinesrijkswaterstaat.nl)