Arno Veenman van de Volksbank heeft een missie. Elke auto in het leasepark van de bank moet volledig elektrisch. We vragen hem elk magazine voor een update in zijn eigen column. Hoe staat het ervoor Arno?

Column | Stap voor stap een elektrisch wagenpark

"Ik nam de telefoon op en hoorde een trots HR Wagenpark aan de andere kant van de lijn: 'de grens van 50% is bereikt, de helft van de auto’s is volledig elektrisch.' Het ging hárd de laatste maanden. In het najaar van 2019 zagen we een sprint van werknemers die wilden profiteren van de laatste maanden 4% bijtelling. In twee maanden tijd zijn er net zo veel auto’s besteld als normaal in een half jaar.

Icoon gesprek

"Ik geloof dat grote bedrijven het verschil maken."

Nieuwe bijtelling

Daar trek ik tenminste één heldere conclusie uit: bankmensen kunnen rekenen. De meeste vervangers reden in auto’s met 22%. Ze leverden hun auto’s eerder dan afgesproken in. Dat kost ze een boete. Zelfs met die boete zijn ze onder aan de streep voordeliger uit. Zeker omdat de bijtelling in 2020 8% is en voor het eventuele deel boven de € 45.000 zelfs 22%.

Boost

We kregen dus een boost door het feit dat de bijtelling volgend jaar hoger is. Dat betekent overigens niet dat we voor het komende jaar achterover mogen leunen. Verre van. Er verandert volgend jaar iets en er is in de afgelopen jaren veel veranderd. In de eerste jaren moest je medewerkers nog meekrijgen op reis naar elektrisch. We hielden sessies, zorgen voor proefritten en zochten naar ambassadeurs. De aandacht was gericht op wennen, plannen en vooral laden. We kregen een laadplein voor 44 auto’s bij ons kantoor in Utrecht. Dat nam de angst om ‘leeg te rijden’ vlak voordat je thuis bent weg.

Icoon gesprek

"We namen de angst om leeg te rijden weg."

Belonen

Onze aandacht draait nu naar het belonen van de early adopters binnen de bank, de groep die als eerste elektrisch ging rijden. Tegelijkertijd richten we ons op de groep medewerkers die regelmatig lange afstanden rijden in gebieden waar laadvoorzieningen nog niet optimaal zijn.

'Ik moet meebewegen'

We bewegen continue mee met de ontwikkelingen op dit gebied. Dat moet ik. Persoonlijk krijg ik daar veel energie van. Want ik geloof dat ‘wij’ als grote bedrijven het verschil maken. Ons voorbeeld stimuleert andere bedrijven om ook voor volledig elektrisch te gaan. Veel bedrijven die aangesloten zijn bij de coalitie Anders Reizen hebben zich uitgesproken eind 2025 volledig elektrisch te zijn. Ik hoop dat punt bij de Volksbank eind 2021 te bereiken."

Dit magazine in de mail? Klik hier.