Tien jaar geleden kwam UMCG Ambulancezorg met het allereerste elektrische dienstvoertuig, mét de herkenbare ambulancestrepen. Dat dienstvoertuig was de start van een reeks aan innovatieve en duurzame initiatieven. Directeur-bestuurder Victor Verrijp: "In de eerste plaats brengen wij goede zorg naar mensen, als dat dan ook nog duurzaam kan, doen we dat."

Icoon elektrische auto

UMCG Ambulancezorg is koploper op het gebied van duurzame mobiliteit in de ambulancezorg. De eerste stappen daarvoor waren de elektrische dienstvoertuigen, die worden ingezet als Rapid Responders. Auto’s die sneller dan een ambulance ter plaatse zijn om bijvoorbeeld eerste hulp te verlenen bij een ongeval. "Wij kozen elektrische voertuigen onder andere omdat we ons zorgen maakten om het klimaat", vertelt Verrijp.

"Een ambulancedienst maakt veel kilometers, met zware dieselauto’s. We veroorzaken dus veel verontreiniging. Daar moeten we iets aan doen. Dat gevoel leeft in de hele organisatie."

Icoon gesprek

"We veroorzaken verontreiniging. Daar moeten we iets aan doen."

Zonnepanelen en ledverlichting

Omdat de laadinfrastructuur en de technologie achter elektrische auto’s tien jaar geleden nog niet zo ver was, zocht UMCG Ambulancezorg in de tussentijd naar andere manieren om te verduurzamen. Verrijp: "Op onze posten konden we besparen op elektriciteitsgebruik bijvoorbeeld door zoveel mogelijk energie op te wekken door middel van zonnepanelen en over te gaan op ledverlichting. Zo zijn we constant op zoek naar mogelijkheden om te verduurzamen."

Duurzame keuzes

Vandaag de dag is de organisatie erop gericht om duurzaamheid mee te nemen in álle keuzes. Met succes. Zo won UMCG Ambulancezorg in 2018 de Koploperprijs duurzaam ondernemen en kwam er bij het stafkantoor een groot laadplein voor elektrische voertuigen. "De technologische ontwikkelingen gaan nu hard”, vertelt Verrijp. “De actieradius van de nieuwe elektrische voertuigen is vergroot en de oplaadduur verkort." Recente aanwinsten zijn de 100% elektrische Renault ZOE en Opel Ampera-e.

De volgende stap

Na de jarenlange ervaring die UMCG Ambulancezorg heeft opgedaan met elektrische dienstvoertuigen, is de organisatie klaar voor de volgende stap: het mogelijk maken van de inzet van de eerste e-Ambulance. Om dit doel te bereiken tekenden UMCG Ambulancezorg samen met zeven andere partijen de intentieverklaring zero emission ambulancezorg op het Festival Duurzame Mobiliteit op 1 oktober 2019. Verrijp stelt dat samenwerken dé manier is om de stap te maken naar emmissieloze voertuigen. “Het is belangrijk dat wij een goede laadinfrastructuur om ons heen hebben om de elektrische ambulance altijd en overal te kunnen opladen. En omdat elektrische ambulances niet standaard worden geleverd op de markt, moeten wij samenwerken met gespecialiseerde bedrijven om de voertuigen te laten ombouwen naar elektrisch”, vertelt Verrijp. “Het is dus belangrijk dat verschillende partijen meedenken met ons.”

Een ambulancemedewerker staat voor een elektrische ambulance.
Harry Meijer begon 31 jaar geleden als ambulancechauffeur.
Icoon gesprek

"We lopen voorop in een belangrijke trend."

Warm maken

De overstap naar elektrisch rijden heeft hij van dichtbij meegemaakt. "Het is een andere manier van rijden, maar het wordt steeds normaler", vertelt Meijer. "De gedachtegang dat je je auto voltankt en daarna gelijk verder kunt rijden, moet je loslaten. Het is vooral belangrijk dat een elektrische ambulance op zo veel mogelijk plaatsen kan snelladen." Op het hoofdkantoor in het Drentse Tynaarlo weten ze inmiddels niet anders en zijn alle dienstvoertuigen elektrisch. Op andere posten zijn medewerkers nog niet zo ervaren. "Om ook andere ambulancechauffeurs warm te maken, organiseren we in 2020 de chauffeursdagen waar de kennismaking met elektrisch rijden een onderdeel is", vertelt Meijer. "Daarnaast gaan we ook meer naar een MaaS (Mobility as a Service) oplossing toewerken, zodat medewerkers zelf keuzes maken tussen bijvoorbeeld openbaar vervoer, fietsen, speed-pedelecs, deelauto’s en private lease elektrisch rijden."

Net als Verrijp gelooft Meijer heilig in het belang van samenwerking om de e-Ambulance te realiseren. "Je moet een goede laadinfrastructuur hebben", stelt Meijer. "Daarom is het zo goed dat ziekenhuizen in de regio de intentieverklaring hebben ondertekend. Dat is van het allergrootste belang voor het slagen van de elektrische ambulance." De partijen die het hebben getekend, gaan vanuit hun eigen specialisme aan de slag om de elektrische ambulance te realiseren. "Ik ben ervan overtuigd dat men daar heel graag in wil rijden. En dat deze heel comfortabel is voor onze patiënten. Daar doen we het uiteindelijk allemaal voor!"

Dit magazine in de mail? Klik hier.