Coöperatie Menzis werd in juni uitgeroepen tot Beste Hybride Werkgever van het land, in de categorie bedrijf met meer dan 200 werknemers. Hoe word je dat? Melanie Schipper, manager Facilitair Bedrijf bij de zorgverzekeraar, verklaart de prijs en geeft een inkijkje in een succesvol hybride werken-beleid.

Leefkracht dankzij hybride werken

Toen we eind februari uit lockdown kwamen, voerde Coöperatie Menzis een ‘100-dagen-ervaren-periode’ in voor hybride werken. 'Succesvol hybride werken doe je door zoveel mogelijk uit te proberen. En communiceer er ook zo over met je medewerkers. Hybride werken is nieuw, dus zoek samen naar een goed werkende vorm. Deze kan voor iedereen anders zijn.'

'Wij bevragen onze medewerkers regelmatig via enquêtes en blijven het gesprek voeren over hybride werken. Dat begon al in coronatijd. We geven medewerkers de ruimte om hybride werken vorm te geven. De doorvertaling van de missie van Menzis, ‘Ieder mens leefkrachtiger, nu en in de toekomst’, naar het hybride beleid hebben bijgedragen aan onze titel van ’s lands beste hybride werkgever. Zo stond dat in het juryrapport.'

'Sta open voor ideeën’, zegt Schipper. ‘Laatst kwam iemand met het verzoek om een tijdje vanuit het buitenland te werken. Onze eerste reactie was: wat vinden we hier eigenlijk van? Maar als de werkzaamheden van de medewerker het toelaten en de persoon op cruciale momenten aanwezig kan zijn, waarom zou je het dan niet proberen? Wel belangrijk is dat de binding tussen werkgever en werknemer overeind blijft.'

'Als er een patroon zit in de hoeveelheid fysieke momenten, komt dat de binding ten goede'

Flexibiliteit en rituelen

Binding met werkgever en collega’s, daar is Menzis heel scherp op. Ook omdat niet iedere medewerker thuiswerken even prettig vindt en aangeeft de binding te missen. 'Daarom is het van groot belang om voldoende fysieke momenten te organiseren. Denk in rituelen: een gezamenlijke kantoordag aan het begin van de week of maand. En als je met je team vooruitblikt of een periode evalueert, doe dat dan live. Daar krijgen veel medewerkers uiteindelijk meer energie van. Als er een patroon zit in de hoeveelheid fysieke momenten, komt dat de binding ten goede.'

En als je dan op kantoor bent, met relatief veel mensen tegelijk, wil je ook goed kunnen werken. 'Dat zat al langer goed bij ons, omdat we al acitivity based werkten. Er zijn dus verschillende ruimtes voor verschillende typen werkzaamheden.'
 

Icoon gesprek
een icoon met thuiswerkelementen, een huis en laptop.

Duurzame keuzes als gevolg van hybride werken

Menzis neemt het doorontwikkelen van het hybride werken serieus. Dit omdat de organisatie de overtuiging heeft dat het een blijvertje is. Dat heeft ook effect op de duurzame initiatieven van de zorgverzekeraar. 'De leegstand neemt toe. Dus daarin moet je verder vooruitkijken en op den duur keuzes gaan maken. Als je dat doet, neem je natuurlijk duurzame keuzes als energieverbruik mee.'

Ook op het gebied van mobiliteit werkt Menzis aan haar duurzaamheidsambities. Zeker nu veel mensen in ieder geval de helft van de week niet naar werk reizen. Het aantal elektrische auto’s in ons wagenpark neemt toe. Daarnaast heeft Menzis het aantal leaseauto’s gereduceerd op basis van een kilometernorm en vergoedt het duurzaam vervoer zoals OV en fiets. 'Op die manier willen we bereiken dat áls de Menzis-medewerker naar kantoor komt, die dat op een zo duurzaam mogelijke manier doet. Op dit moment actualiseren we ons mobiliteitsbeleid.'
 

Vijf tips voor een succesvol Hybride werken-beleid

  • Durf beleidsvormen uit te proberen en presenteer dit ook zo naar medewerkers toe (zoals de 100-dagen-ervaren-periode). Blijf leren en verbeteren.
  • Voer altijd met elkaar het gesprek over hybride werken en neem iedereen hier goed in mee; dus leidinggevenden, werknemers maar ook de verschillende ondersteunende afdelingen (Facilitair, Informatievoorziening etc.).
  • Creëer rituelen, in de vorm van fysieke ‘live events’ .
  • Leegstand van je kantoren neemt wellicht toe. Kijk vooruit in je vastgoedstrategie en maak duurzame keuzes.
  • Hybride werken betekent minder vervoersbewegingen. Maak die zo duurzaam mogelijk met reductie of elektrificatie van leaseauto’s en relatief hogere vergoedingen voor duurzaam vervoer.