Tekst Machteld Scholten
Foto Rutger Rog

In de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp worden sinds 20 augustus Afghaanse evacués opgevangen. Deze locatie is door het ministerie van Defensie tijdelijk beschikbaar gesteld om de mensen die uit Afghanistan zijn geëvacueerd op te vangen. Verschillende ketenpartners, zoals het COA en de KMar, werken er nauw samen om te zorgen dat de evacués een goede en veilige plek hebben om te verblijven.

“Goed weten met wie we te maken hebben”

Niels van de Koninklijke Marechaussee (KMar) is verantwoordelijk voor het Identificatie- en Registratieproces (I&R). “We bevragen alle systemen die we kunnen bevragen, zodat we zo goed mogelijk weten met wie we te maken hebben. Dat heeft alles te maken met de veiligheid.”

“Wat we hier neerzetten is uniek”

Jacqueline van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA): “We vangen hier mensen op die uit Kabul zijn geëvacueerd: journalisten, tolken en mensen die voor de ambassade hebben gewerkt. Wat we hier hebben neergezet is uniek: we hebben de voormalige kazerne in no time omgebouwd tot een vluchtelingenopvanglocatie.”