Tekst Simone Leeuwenkamp
Foto Rutger Rog
Meer mensen dan verwacht vroegen de afgelopen tijd asiel aan in Nederland. Ook verblijven statushouders langer in de opvang, omdat ze door krapte op de woningmarkt niet kunnen verhuizen naar woonruimte in een gemeente. Daarom heeft het COA, in samenwerking met gemeenten en andere partners, tijdelijke noodopvanglocaties geopend. Dat zijn er op dit moment 60 in heel Nederland. Elke noodopvang ziet er anders uit. We gingen langs bij een noodopvang in een school in Deventer, op een schip in Amsterdam en in paviljoens in Biddinghuizen. Om te zien hoe het werkelijke leven in een noodopvang eruit ziet.
Deventer
In Deventer is een leegstaande basisschool in een woonwijk omgebouwd tot tijdelijke noodopvang. Hier verblijven met name statushouders, dus mensen waarvan we hebben besloten dat ze kunnen blijven in Nederland.
Locatiemanager Bob: “Er zit weinig beweging in de doorstroming onder andere door krapte op de woningmarkt. Het is best spannend voor de bewoners en ze moeten geduld hebben. Ik heb respect voor de wijze hoe ze toch positief blijven, ondanks de omstandigheden.”
Amsterdam
In de huidige crisis zijn er uitzonderlijke maatregelen genomen. Zoals huisvesting op cruiseschepen, die op verschillende plekken in Nederland aangemeerd zijn. Locatiemanager Pieter van Amsterdam Westerhoofd, locatie De Galaxy vertelt: “Dit schip huist 1.000 asielzoekers. De mensen hebben hier onderdak, eten en wij zorgen voor dagbesteding. Dat is vergelijkbaar met een regulier asielzoekerscentrum, alleen dan op een schip. De faciliteiten zoals bar, supermarkt en winkeltjes zijn niet open. Ook is er in de omgeving weinig te doen, met name voor kinderen. Toch gaat het over het algemeen goed hier.”
Biddinghuizen
Locatiemanager David van locatie Biddinghuizen/Walibi: “Waarom het hier wel kon en elders niet? Dat ligt eraan of de betreffende gemeente het aandurft en de gemeente Dronten durfde dat. Deze locatie is redelijk geïsoleerd, maar we vinden het wel belangrijk om goed contact te hebben met de omgeving en korte lijntjes te houden, mocht er iets spelen. Ik sta er nog steeds van te kijken hoe snel deze locatie als AZC is ingericht. In twee à drie weken stond het er, met medewerking van de gemeente, leveranciers, projectregisseurs en COA.”
Meer over de aanpak van de crisis in de asielopvang
Aanpak crisis asielopvang | Asielbeleid | Rijksoverheid.nl