Tekst Wiebeke Boer

Sarah Sijsma

Sarah Sijsma, kantonrechter en praktijkopleider, heeft de koers verlegd en is sinds begin dit jaar 2 dagen in de week kernopleider. Ze vertelt over hoe ze haar enthousiasme voor het rechtersvak deelt met toekomstige rechters (rio’s) én hoe ze bijdraagt aan de kwaliteit van de Rechtspraak.

Van praktijkopleider naar kernopleider

Sarah Sijsma: “Eerder was ik praktijkopleider, een praktijkopleider is vooral op de werkvloer bezig met een rechter/raadsheer in opleiding (rio/rhio). Je begeleidt ze daarbij bijvoorbeeld met zittingen en het schrijven van uitspraken. Een kernopleider werkt bij SSR en neemt andere elementen voor zijn rekening, zoals: communicatie, intervisie, professionaliteit en het rechtersambt. Nadat ik al zo’n 12 jaar praktijkopleider was, kreeg ik de vraag van een kernopleider of ik zijn rol wilde overnemen. Ik vond het leuk om praktijkopleider te zijn en daarom twijfelde ik wel. Ik zag het echter als een mooie kans om het opleiden van een andere kant te zien en andere vaardigheden uit te breiden.”

Professionele ontwikkeling

Als kernopleider faciliteer en begeleid je de professionele ontwikkeling van een groep (tussen de twintig à dertig) rio’s in een rechtbank. Dit doe je in samenwerking met de praktijkopleiders, de GOC (opleidingscoördinatoren van het gerecht) én met je collega-kernopleiders en cursusmanagers van SSR. Sarah: “De gesprekken die ik voer met rio’s gaan over de opleiding, ook over vragen over stages of ze lopen tegen moeilijkheden aan en willen daarover met je sparren. Doordat ik zelf rechter ben, weet ik heel goed welke eigenschappen je nodig hebt om een goede rechter te zijn.”

Dynamische werkweek

Op de vraag wat Sarah het leukste vindt aan haar rol als kernopleider zegt ze “Dat is zonder twijfel mijn enthousiasme voor het rechtersvak overbrengen aan rio’s. Ik krijg regelmatig terug dat ze het fijn vinden dat ik ze begeleid. Dit geldt helemaal als een rio in moeilijk vaarwater komt en ik adequaat sturing heb kunnen geven. Hierbij heb ik oog voor zowel de kwaliteit van de rechtspraak als de rio. Daarnaast is mijn werkweek als kantonrechter én kernopleider heel afwisselend. Het ene moment ben ik in Utrecht en geef ik een cursus over magistratelijkheid, het andere moment ben ik een zaak aan het behandelen op zitting, dan ben ik weer in gesprek met een rio, om vervolgens een vonnis te schrijven. Heel dynamisch dus!”

Doordat ik zelf rechter ben, weet ik heel goed welke eigenschappen je nodig hebt om een goede rechter te zijn.

Hechte club

Sarah: “De kernopleiders van SSR vormen een hechte club. We vergaderen één keer per maand en daarnaast hebben we een aantal intervisiebijeenkomsten per jaar. Dan gaan we dieper in op dillema’s waar we als kernopleider tegenaan lopen. Ook zien we elkaar vier keer per jaar in de startweek van een nieuwe lichting rio’s. We zoeken elkaar ook tussendoor heel makkelijk op. Ik heb regelmatig een kernopleider-collega aan de lijn om van gedachten te wisselen.” Over de sfeer van SSR zegt Sarah het volgende: “De sfeer bij SSR ervaar ik als heel positief. De organisatie staat open voor nieuwe ideeën en verbeteringen. Als ik een cursusmanager bel, word ik altijd vriendelijk geholpen en kan ik op goed niveau van gedachten wisselen.”

Privé-werk balans

Sarah: “Ik heb geen klagen over mijn privé-werk balans. In het begin vond ik het wel spannend, want ik wist niet hoeveel tijd dit in de praktijk zou kosten. De drukte gaat in golven, maar het wisselt wel vaak genoeg af. In combinatie met het rechterschap is het prima te doen. Met de inroostering van mijn zaken wordt namelijk rekening gehouden met mijn kernopleiderschap. Zo worden er op de twee dagen per week die ik bezig ben met het kernopleiderschap geen zittingen gepland. Soms vloeit het werk wel in elkaar over, net wat handig is. Maar per saldo heb ik een gewoon weekend en heb ik meestal alle avonden vrij.”

Bijdrage aan de Rechtspraak

“Twee oud-kernopleiders hebben mij – afzonderlijke van elkaar – verteld dat als ze terugkijken op hun loopbaan, ze het kernopleiderschap het allerleukste vonden. Dit was voor mij een overtuigend argument om kernopleider te worden. Na ruim acht maanden kan ik mij hier al zeker een voorstelling bij maken. Ik kan het collega’s dan ook aanbevelen om kernopleider te worden. Je leert andere vaardigheden en je komt ook in contact met andere organisaties en mensen dan alleen je eigen rechtbank. Ook lever je in een bredere zin een bijdrage aan de kwaliteit van de Rechtspraak.”

Ook kernopleider worden?

Ben jij een ervaren rechter of raadsheer mét ervaring als opleider en affiniteit met begeleiding en coaching? Wil jij een belangrijke centrale rol vervullen voor de opleiding van rechters en raadsheren en daarmee bijdragen aan de continuïteit en toekomst van de Rechtspraak? Word dan kernopleider bij SSR.

Wil je meer weten? Neem contact met ons op.