Tekst Jack van Zijl
Foto Marco Slot/Jack van Zijl

Bij SSR werken we met meer dan 200 collega’s. In de rubriek De verhoorkamer vragen we een van die collega’s naar persoonlijke drijfveren en ervaringen. In dit nummer Jack van Zijl.

Het huidige Wetboek van Strafvordering is ingevoerd in 1926 en is dan ook niet meer ingericht op nieuwe vormen van criminaliteit zoals cybercrime en ondermijning. Ook is het wetboek na 150 doorgevoerde wijzigingen niet meer het toonbeeld van overzichtelijkheid. Daarom wordt er gewerkt aan een nieuw Wetboek van Strafvordering. De inwerkingtreding van dat nieuwe Wetboek van Strafvordering staat gepland voor 2026 (100 jaar na de huidige versie!). Dit gaat een enorme impact hebben op de hele strafrechtketen. Om ervoor te zorgen dat iedereen die werkzaam is in het strafrecht beslagen ten ijs komt tegen die tijd, heeft SSR twee strafrechtexperts aangetrokken om mee te werken aan het cursusaanbod over dit onderwerp.

Wat is je functie bij SSR?

Ik ben strafrechter in Amsterdam en ben sinds 1 september jongstleden voor één dag in de week gedetacheerd bij SSR om een bijdrage te kunnen leveren aan de aanpassing van de SSR-cursussen aan het nieuwe WvSv. Het lijkt nog een ver-van-ons-bed-show maar toch is het goed alvast te preluderen op wat komen gaat.

De inwerkingtreding van het nieuwe Wetboek van Strafvordering staat inderdaad pas gepland voor 2026, waarom zij jullie er nu al mee bezig?  

Het wetsvoorstel ligt nu bij de Tweede Kamer en is (gelukkig😊) niet controversieel verklaard, zodat er de komende tijd debatten over gaan plaatsvinden. Het is goed deze te volgen om in te schatten waar het uiteindelijk heen gaat. Door de bestaande cursussen te checken op de onderwerpen waar we veranderingen verwachten, kunnen we in het cursusmateriaal vast vooruitlopen op de mogelijke aanpassingen in de toekomst. Ik zeg bewust niet de ‘nabije toekomst’ omdat de inschatting is dat het wetboek pas ná 2026 in werking zal treden.

Je bent aangetrokken als ‘strafrechtexpert’. Wat maakt jou expert op dit gebied, of waarom wil je het worden?

Haha! Expert…? Ik heb mijn werkzame leven lang gewerkt binnen de strafrechtsector. Eerst als politieman, vervolgens binnen het Openbaar Ministerie (waar ik 25 jaar officier van justitie ben geweest) en daarna als ZZP’er als ‘strafrechtadviseur’. In die tijd heb ik op het Ministerie van Justitie en Veiligheid gewerkt bij de strafrechtketen en me beziggehouden met het nieuwe Wetboek van Strafvordering. Ik heb toen een bijdrage geleverd aan de Kennisbank WvSv en heb zogenaamde ‘laboratoriumsessies’ ontwikkeld en gehouden waarbij oud en nieuw Sv aan de hand van casuïstiek met elkaar werd vergeleken.

Hoe zorg je voor je balans?

Dat is nog spannend. Ik zal een balans moeten vinden tussen mijn werk als strafrechter in Amsterdam en werken bij SSR. De eerstkomende tijd is dat lastig omdat het rooster van de rechtbank tot en met december al vast staat. Nog belangrijker is de balans tussen werk en privé!

Over privé gesproken; Wat heb jij buiten je werk geleerd wat handig is in je werk?

Music was my first love and it wil be my last… Mijn leven lang ben ik met muziek bezig. Vanaf mijn zevende speel ik trompet en daarnaast speel ik een beetje gitaar en toetsen en heb ik een meerjarige dirigentencursus gevolgd. Elke dinsdagavond sta ik als dirigent voor de Steegzangers, een koor uit Utrecht. Het dirigeren is een vaardigheid die veel aspecten heeft van regie voeren. In mijn werk als rechter komt die competentie erg van pas. 😊