Tekst Martijn Delaere
Foto Marco Slot

Joke Halk

Lectoren verbinden de praktijk met de theorie en fungeren als inspiratiebron voor SSR. Zij zijn de vinger aan de pols binnen de Rechtspraak en het OM. Welke ontwikkelingen spelen in de praktijk en hoe kan SSR zorgen voor een passend aanbod? In dit magazine Joke Halk, lector civiel recht.

Wij hebben thuis drie kippen. Die weten precies wat zij willen: kippenvoer. We denken het wel eens beter te weten en proberen ze dan blij te maken met iets anders. Dat wordt soms gepikt, maar vaak ook niet. Zo werkt dat in de kippenwereld.

Wat zou het makkelijk zijn als SSR net zo goed wist wat de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie willen  als het om onderwijs gaat. We zijn de laatste tijd gewend geraakt aan vergaderen op afstand, waardoor het onderhouden van contacten wat makkelijker gaat, maar het blijft moeilijk om te achterhalen wat de collega’s precies willen. Natuurlijk – en dat is de aardigheid van mijn functie als lector - weet ik zelf ook wel een beetje wat een civiele jurist in de gerechten kan gebruiken. Maar ik moet wel oppassen dat SSR geen onderwijs voor mij ontwikkelt waar verder geen vraag naar blijkt te zijn.

Soms moeten we ook weleens bewust afwijken van dringende vragen. Omdat het gewoon nog te vroeg is om iets zinvols te maken. De komende wetgeving over pensioenen is daar een goed voorbeeld van. Iedereen vreest dat er héél veel op ons afkomt. Maar wat precies? Dat is nog niet helemaal duidelijk. De verwachting is dat het zelfs nog enige jaren gaat duren voor er daadwerkelijk zaken bij de rechtbank aanspoelen. De uitdaging is dan om de collega’s steeds van zodanige informatie te voorzien, dat zij er vertrouwen in hebben dat SSR op tijd klaarstaat met passend onderwijs.

Anderzijds moet SSR wel eens voorop lopen; vóór de vraag uit. Al gehoord van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)? Dat houdt in dat in Europa een aantal (grote) bedrijven in de jaarrekening moeten rapporteren over allerlei aspecten van duurzaamheid in de onderneming (milieu en kinderarbeid om maar eens wat te noemen). In Nederland gaat het naar schatting om 3500 bedrijven. De Autoriteit Financiële Markten is handhaver, maar we mogen verwachten dat allerlei actiegroepen bij de civiele rechter zullen aankloppen. Daar moeten we iets mee en dat doen we dan ook.

Toen ik thuis de kippen bezig zag, drong de vergelijking met de band tussen SSR en de collega’s in de rechterlijke organisatie zich op. Je moet goed kijken waar behoefte aan is en niet te snel denken dat jij weet wat goed voor hen is. Maar af en toe moet je toch eens iets nieuws proberen.

En dan denk ik dat de collega’s er als de kippen bij zullen zijn.