Tekst Ingrid Brons
Foto René Verleg, illustratie: Marco Faasen

De meeste lessen gingen gewoon door. Dus Emma, Nynke en Emily zijn goed voorbereid. Maar eindexamen doen is méér dan leren. Jammer dus van alle leuke dingen. Maar misschien pikken ze de eindexamenreisjes nog mee. Twee VWS-moeders en één VWS-vader met hun dochters aan het woord.

‘Leeuwarden, en geen Griekenland’

Gusta Jessen is coördinerend beleidsmedewerker bij de directie Jeugd en moeder van Emma (17). Zij doet eindexamen gymnasium aan het Maerlant-Lyceum in Den Haag.

Gusta: “Toen we vorig jaar net in de coronacrisis zaten, zei ik tegen Emma ‘ik ben blij dat je dit jaar geen eindexamen doet’. Niet wetende hoe lang het zou gaan duren.”

Emma: “Toch is het beter dan vorig jaar. Want ik heb het gevoel dat ik echt iets afsluit, omdát ik examen doe.”

Gusta: “Jouw school pakt het ook goed op. Dat merk je aan alles. De communicatie is goed, de coronamaatregelen waren supersnel doorgevoerd, mét mondkapjes met het logo van de school.”

Emma: “En als eindexamenleerlingen mochten wij gewoon naar school. Dat was best raar, want we kregen les in de aula en de gymzalen. Maar ik heb wel het hele jaar mijn vriendinnen elke dag gezien. Dat was fijn. Zo bezien is eindexamen doen in coronatijd eigenlijk niet heel anders.”

Gusta: “Behalve de dingen eromheen.”

Emma: “Ja, die ervaring is wél heel anders! Geen examenlunches, geen laatste kerstgala, geen examenstunt, geen feestjes, geen reis met school naar Griekenland.”

Gusta: “En geen afsluitend examenreisje. Er waren grootse plannen. Het hele jaar hebben jullie het over Griekenland gehad. En nu eindig je in…”

Emma: “Leeuwarden! Daar hebben we een grote boot gehuurd, net buiten het centrum. Ach, er zijn ergere dingen. Het wordt toch wel gezellig, of we nu in Griekenland of Leeuwarden zitten. Ik hoop alleen dat het niet regent.”

Gusta: “Eehhh, nog even afwachten of de coronamaatregelen het toelaten, qua groepsgrootte! En dan welverdiend even stoom afblazen na het centraal examen.”

Emma: “Precies. Maar ik voel me goed voorbereid hoor. Ik ga zeker slagen.”

‘Corona voor de eerste toetsweek’

Ivo Demandt is coördinerend financieel adviseur bij de directie Curatieve Zorg en vader van Emily (17). Zij doet eindexamen aan het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag.

Emily: “Eindexamen in coronatijd gaat van de hak op de tak. Een paar weken geleden, net na de laatste schoolexamenweek, hoefde ik alleen mijn biologie- en natuurkundepracticum nog te doen. Bleken opeens zes docenten corona te hebben en werd het een week verplaatst.”

Ivo: “En dat hoor je dan de avond van tevoren. Niemand kan daar wat aan doen, maar als je net keihard hebt geleerd en alles wordt een week verplaatst, baal je wel. Deze groep examenleerlingen heeft in de voorbereiding naar de examens toe veel meer hinder gehad van corona dan de lichting van vorig jaar. Maar er is voor gekozen de examens nu wel door te laten gaan. En ze missen veel leuke dingen.”

Emily: “Voor biologie zouden we naar de Wadden gaan, voor een praktische opdracht. Dat ging niet door.”

Ivo: “Vlak voor de eerste toetsweek kreeg Emily corona.”

Emily: “Gelukkig was ik vrij snel beter. Maar het had wel invloed. Zeker omdat ik het graag goed wil doen. Maar ik sta er goed voor hoor. Wel merk ik in mijn vriendinnengroep dat iedereen een beetje op begint te raken. We hebben een kort lontje. Meer dan in ‘normale’ jaren denk ik. Er staan ook geen leuke dingen tegenover al het blokken. Geen weekendje weg, geen feestjes, niets.”

Ivo: “Vóór corona gingen we regelmatig samen naar concerten en festivals. Om een beetje te ontspannen. Ik kan me nu al niet meer voorstellen dat we twee jaar geleden samen op Pinkpop stonden.”

Emily: “Alleen de voorpret was al leuk! Dat mis ik heel erg.”

‘Vreemd... als enigen op school'

Wendela Kuper is MT-lid bij de directie Jeugd en moeder van Nynke (18). Zij doet eindexamen vwo aan het Grotius College in Delft.

Nynke: “Gelukkig ben ik dit schooljaar veel op school geweest. We hebben veel persoonlijke aandacht gekregen. Maar het was wel heel gek om de enigen op school te zijn.”

Wendela: “De school heeft veel geïnvesteerd in de eindexamenklas. Maar de start was wel pittig dit schooljaar.”

Nynke: “Dat komt doordat ik vorig jaar van maart tot september bijna fulltime bij de bakker heb gewerkt. Er waren toen haast geen online lessen. Begin van dit schooljaar moest ik dus weer even wennen. Maar ik heb het goed opgepakt. Ik sta er goed voor. Allemaal voldoendes!”

Wendela: “Ik ben wel blij dat Nynke veel naar school mocht dit jaar. Klassikaal pikken leerlingen meer op. Online les werkt toch niet echt. Docenten doen hetzelfde als voor de klas. Dat zie ik ook bij mijn andere kinderen. De online ouderavonden vind ik trouwens wel top!”

Nynke: “Ik mis vooral de sociale dingen. Ik ben echt een bezig bijtje. Vóór corona deed ik bijna elke avond wel wat. Gelukkig ging hockey dit schooljaar wel door. Maar mijn achttiende verjaardag heb ik niet kunnen vieren. Dat is jammer. Ik hoop heel erg dat we wel op examenreis kunnen. We hebben een huis op Mallorca gehuurd met onze vwo-klas, zeventien man, één grote vriendengroep. We gaan in juli, na het derde examentijdvak, zodat iedereen mee kan.”