Tekst Sabina van Gils
Foto Edwin Walvisch

Irene Tienhoven-Doll, manager bij Bureau Concernsturing, houdt er altijd rekening mee dat de dingen anders kunnen lopen dan verwacht. Plannen bijsturen, zowel thuis als op het werk, is voor haar geen enkel probleem. “De kunst is om erop te vertrouwen dat het goedkomt.”

Wat heb je vast op de foto en waarom?

“De Zee Pilot van Frankrijk en Corsica. Een soort Lonely Planet, maar dan voor zeilers. Tien jaar geleden gekocht voor onze huwelijksreis, nooit gebruikt. Het idee was om drie maanden te gaan zeilen op de Middellandse Zee, maar de boot ging vrijwel direct stuk. We moesten de plannen radicaal omgooien en zijn uiteindelijk gaan zeilen in Thailand. Dit ongebruikte boekje staat voor mij daarom symbool voor omgaan met tegenslag. Je kunt een doel hebben, maar het kan altijd anders lopen. De kunst is om erop te vertrouwen dat het goedkomt.”

Betekent een nieuw kabinet voor jou ook flink bijsturen?

“De aandacht voor de uitvoering is mede door de toeslagenaffaire groter dan ooit. Het is even afwachten of die aandacht blijvend is. Een van de aanbevelingen is om de uitvoering eerder te betrekken bij beleidsplannen en wet- en regelgeving. Dat is wenselijk, maar het doorbreken van staande structuren is makkelijker gezegd dan gedaan.”

Volgde jij de verkiezingen als privépersoon, of als VWS-manager?

“De afgelopen verkiezingen meer privé. Ik ben erg geïnteresseerd in politiek. Bovendien waren de verkiezingscampagnes niet echt inhoudelijk, dus zakelijk gezien kon ik er niet zo veel mee. Of ik mijn politieke voorkeur kan scheiden van mijn werk? Natuurlijk! Dat is een kwaliteit die iedere ambtenaar moet hebben. Je moet je werk kunnen doen, ongeacht de politieke kleur van je bewindspersoon of het kabinet.”

Wat vind je het minst leuk aan je werk?

“Op dit moment? Dat ik mijn collega’s zo weinig zie. Ik ben in september begonnen bij Concernsturing en heb mijn team nog niet één keer live gezien. Dat vind ik niet alleen heel ongezellig, het is ook onhandig. Ik loop graag bij mensen binnen; door het online werken zit een spontane ontmoeting er niet meer in. Dat is lastig, en het inwerken duurt daardoor langer dan ‘normaal’.”

Was je een buitenspeelkind of een poppenmeisje?

“Haha, zéker geen poppenmeisje! Ik was als kind ontzettend veel buiten. In mijn herinneringen was rolschaatsen favoriet en spelen met een tennisbal in een panty tegen de muur. Geen idee wat precies het spelelement was, maar ik vond het fantastisch. Als puber was ik erg sportief; ik hockeyde fanatiek en was aanvoerder van mijn team. Dus ja, inderdaad, het leidinggeven zat er al vroeg in.”