Tekst Adriaan Duivesteijn
Foto René Verleg

Tynke Straathof (51) is teamspecialist bij het Meldpunt Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Ze houdt zich bezig met incidententoezicht Curatieve Zorg. Daarnaast maakt Tynke deel uit van de fotografenpool van IGJ. Vorig jaar won zij de fameuze VWS-zomervakantiefotowedstrijd!

#1 Vakantiefotowedstrijd 2020

“Ik fotografeer de hele dag door. Al loop ik naar de supermarkt, zie ik iets moois, dan maak ik een foto. Ik heb een camera van mijn vader geërfd, maar ik gebruik bijna altijd mijn mobiele telefoon. Dat is minder indringend. Kom je met een camera, dan gaan mensen poseren. En ja, die winnende foto van vorig jaar… Ik was op Scheveningen en maakte wat foto’s van de zonsondergang. Daarvan heb ik er enkele ingestuurd voor de zomerfotowedstrijd. De jury vond dat mijn winnende foto een heel mooi beeld gaf van het coronatijdperk. Voor mijzelf was het echt een lucky shot.”

Doe mee met de VWS-zomervakantiefotowedstrijd van dit jaar 

vakantiefoto

#2 JCS – Criminal PSychology

“Op YouTube volg ik JCS Criminal Psychology. Het zijn filmpjes van politie-interviews. Ik heb lang geleden psychologie gestudeerd, ik vind het echt boeiende materie. De mensen zien er normaal uit, lijken zich normaal te gedragen, maar deze filmpjes geven een inkijk in het werkelijke gedrag van psychopaten. Het is niet zo dat ik hier hele dagen naar kan kijken, maar af en toe een aflevering…”

Bekijk filmpjes van JCS Criminal Psychology

filmpjes

#3 Bailey Sarian ‘Mystery and Make-up’

Hetzelfde geldt voor Bailey Sarian die ik volg op Facebook. Ze doet ‘iets’ dat ‘Mystery and Make-up’ heet. Een onwaarschijnlijke combinatie van spannende moordverhalen en make-up bijwerken. Het intrigeert me op één of andere manier. Ze kan spannend vertellen en ondertussen zit je naar haar te kijken terwijl ze de meest waanzinnige kleuren op haar gezicht smeert. Ze zegt overigens niets over de make-up, het gaat puur om het verhaal. Ze had net zo goed de was kunnen strijken of de plinten kunnen soppen. Misschien wel een aardig idee! Pikante verhalen en Wasgoed. Of Smerige geschiedenissen en Koperpoets. Het lijkt mij een gat in de markt J.

De Facebook-pagina van Bailey Sarian 

facebook

#4 Man man man de Podcast

“Ik lees liever een boek, dan dat ik een serie bingewatch. Op social media volg ik eigenlijk nauwelijks iets, maar ‘Man man man de Podcast’ is de uitzondering. Drie vrienden die over van alles praten, ruzies, daten, relaties. Het voelt alsof je bij ze in de huiskamer zitten. Vooral in coronatijd was het best gezellig om die podcast aan te hebben.”

Luister naar Man man man de Podcast 

manmanman

#5 9GAG

“Nog een uitzondering is de website en app 9GAG. Daar post de hele wereld al z’n zooi op. Gekke dingen in het nieuws, weetjes, historische feiten. Allerlei onzin, maar er zitten ook pareltjes tussen. De afwisseling is leuk. Soms zijn de foto’s niet eens zo leuk, maar de commentaren zijn vaak hilarisch. Iemand in Mexico kan helemaal in een deuk liggen van wat in Nederland is gepost.”

Bekijk de filmpjes op 9GAG 

filmpjes