Tekst Denise Hilhorst
Foto René Verleg (Sandra en Tjalda), Kick Smeets (Jeanette) illustratie: Marco Faasen

Het blijft spannend of we echt relaxt op zomervakantie kunnen. Corona is Nederland nog lang niet uit, dus wat het deze zomer gaat worden… in ieder geval weten deze drie VWS’ers wel wat ze willen!

Sandra Kruger in de tuin met vakantieboeken
Sandra Kruger (50) clustercoördinator directie Geneesmiddelen en Medische Technologie
Sandra Kruger in de tuin met vakantieboek

‘Vakantie geboekt voordat het geel werd’

“Wij gaan al jaren naar Kroatië, maar vorig jaar kon het niet. Toen ging het een week voor vertrek van geel naar oranje. Als alternatief zijn we een rondje Nederland gaan fietsen, van hotel naar hotel. Dat was ook heel leuk, maar na het fietsen kunnen zwemmen in de zee vind ik toch leuker. Dus dit jaar gaan we weer naar Kroatië; we hebben al geboekt voordat het geel werd. Mijn man en ik gaan voor het eerst met de auto. Wij rijden naar Venetië, en onze dochters van 19, 18 en 15 komen daar naartoe met het vliegtuig. Daarna gaan we met z’n allen naar Kroatië. We stemmen altijd goed van tevoren af wanneer we gezamenlijk weg kunnen, want onze dochters willen ook nog met vriendinnen weg.

Door corona hebben we veel later geboekt dan gebruikelijk. Ons favoriete plekje was er niet meer, we moeten naar een ander huisje. We gaan altijd naar hetzelfde eiland, Hvar. Dat is een heerlijk plekje waar mijn man in zijn jeugd ook kwam. Het is er lekker weer, de natuur is er mooi en je kunt er goed fietsen. De Adriatische zee is een soort meer, dus je kunt er heerlijk in zwemmen. Er zijn leuke voormalige vissersdorpjes, waar nu de zeiljachten worden aangelegd. Het is heel kleinschalig en rustig, dus over corona maak ik me niet zo veel zorgen. En we gaan niet voor niets met de auto; dan kunnen we altijd weg als het nodig is.”

Jeanette Cantrijn zwemmend in open water
Jeanette Cantrijn (51) senior communicatieadviseur directie Communicatie
Jeanette Cantrijn in haar huisje aan het water

‘Elke dag duik ik even het water in’

“Deze zomervakantie zitten we voor het eerst een paar weken met onze dochter van 13 en onze hond in ons eigen vakantiehuisje. We waren al een tijdje op zoek naar een vakantiehuisje, het liefst op een eiland. In het voorjaar van 2020 zouden we op Mallorca gaan kijken, maar door corona mochten we niet meer vliegen. Toen merkten we hoe kwetsbaar je eigenlijk bent als je in het buitenland iets koopt. Zo kwamen we op het idee om in Nederland te gaan kijken. Op Marktplaats vonden we een huisje op een eilandje in de Vinkeveense plassen. We hebben heel veel geluk gehad, want dit soort huisjes komt bijna nooit vrij.

De officiële overdracht was in de herfstvakantie van 2020. We zijn inmiddels volledig zelfvoorzienend; we pompen en zuiveren water uit de plas en hebben zonnepanelen op het dak liggen. Mijn man vond het erg leuk om uit te zoeken hoe we dat allemaal zelf konden doen. Het is een heel erg lekker plekje, waar ik ook regelmatig werk. Ik heb heel wat vergaderingen vanaf het eiland gedaan! Als ik hier ben, duik ik elke dag even het water in. Dat is hier super helder, wat vrij uitzonderlijk is voor de binnenwateren. Waar vind je dat nou in Nederland? Een uurtje rijden vanaf onze woonplaats Den Haag, vijf minuten met de boot, en we zijn weg van de drukte en de wereld.”

Tjalda de Haas werkend in een tuin
Tjalda de Haas (38), beleidsondersteuner directie Voeding Gezondheidsbescherming en Preventie
portretfoto Tjalda de Haas

‘Ik sta liever ergens op een mooi veld dan hutje-mutje op een camping’

“Van kinds af aan ga ik in de zomervakantie al naar de kampeerweken van stichting Vobula. Mijn man en ik hebben elkaar zelfs via zo’n kamp leren kennen. Toen was ik 12, later zijn we elkaar opnieuw tegengekomen. En nu gaan we samen. Vorig jaar ging het niet door vanwege corona, dit jaar gaan we naar Friesland. We zijn heel blij dat het nu weer kan. Stichting Vobula organiseert elk jaar kampeerweken in een aantal natuurgebieden in Nederland. Dan kampeer je met een groep één of twee weken op een plek waar normaal niemand mag komen. In ruil daarvoor help je in de ochtenden doordeweeks met natuuronderhoud, zoals bruggen bouwen, vijvers opschonen, prunus trekken of wandelroutes herstellen. ‘s Middags en in de weekenden doen we lekker waar we zin in hebben.

Ik sta liever ergens op een mooi veld dan ‘hutje-mutje’ op een camping. En het is leuk met de groep, je leert elkaar kennen, je werkt samen, je onderneemt vaak dingen met elkaar. Voor onze dochter van 5 is het echt geweldig, die heeft hier leren lopen. Ze kan gewoon heerlijk haar gangetje gaan, er kan niets gebeuren. Overal zijn wel ogen die opletten. Er staan nog wel wat locaties op mijn verlanglijstje, zoals de Miljoenenlijn in Limburg. De leukste plek tot nu toe vind ik de Veluwezoom, tussen de bossen en de paarse heidevelden.”