Tekst DCO en OBP
Foto Redactie vws#Dia

De befaamde slogan ‘Geniet, maar drink met mate’ gaat ook op voor het versoepelen van het thuiswerkadvies door het kabinet. Vanaf aanstaande maandag (21 februari) zijn ook de VWS-kantoren weer geheel toegankelijk; bedenk wel: door de 1,5 meter-inrichting en het gegroeid aantal VWS-medewerkers zijn er (veel) minder werk- en vergaderplekken beschikbaar dan vóór corona. En ook toen was het al krap…

Vrijwillig

Abigail benadrukt dat werken op kantoor “in deze fase op vrijwillige basis” is. “Ga hierover het gesprek aan binnen jouw team en met jouw leidinggevende. Het veiligheidsgevoel valt of staat ook met ons gedrag: blijf bij klachten thuis, neem de hygiënemaatregelen in acht en gun elkaar de ruimte.” Want het is ‘passen en meten’. “Dit vraagt enige sturing en flexibiliteit, zodat we samen de beschikbare ruimte optimaal kunnen gebruiken en op een zo eerlijk mogelijke manier kunnen benutten. Hiervoor zijn er uitgangspunten opgesteld. Het werkplekreserveringssysteem is nog niet in gebruik, maak daarom over de komst naar kantoor duidelijke afspraken met je team en leidinggevende.” 

(Gedeeltelijke) terugkeer naar kantoor betekent dat Eigentijds Werken weer nieuw leven wordt ingeblazen. Stapsgewijs en ‘met aandacht voor verschillende behoeftes’. In een nieuwsbericht dat vandaag (donderdag) verscheen op vws#Net benoemt psg (plaatsvervangend secretaris-generaal) Abigail Norville de gevolgen van de versoepelingen voor VWS’ers. Ze wil graag weer VWS’ers ontmoeten op kantoor. "Hier keken we allemaal denk ik wel naar uit. We maken opnieuw een doorstart met het Eigentijds Werken. We hebben al kort kunnen experimenteren met deze nieuwe manier van werken, maar dit zal nog steeds vragen oproepen. ‘Hoe vergaderen we hybride, hoe werken we samen, wanneer ga of mag je naar kantoor en hoe blijven we met elkaar in verbinding?’ Er is geen blauwdruk voor het Eigentijds Werken, want er zijn verschillende mensen, die verschillende activiteiten verrichten en verschillende behoeftes hebben. Er is dus ook niet één juist antwoord op bovenstaande vragen. Afspraken over het Eigentijds Werken worden daarom op directie-, afdelings- en teamniveau gemaakt. Ga dus vooral binnen je team het gesprek aan.”

Mondkapjes

Het dragen van een mondkapje in de publieke ruimte blijft verplicht. En er blijft dringend advies om op de werkvloer een mondkapje te dragen als je geen 1,5 meter afstand kunt houden of als je in beweging bent. De bureaus in de kantoorpanden zijn opgesteld op 1,5 meter afstand. Op de werkplek zelf is het dragen van een mondkapje dan ook niet nodig.

Catering

Het bedrijfsrestaurant in De Resident is vanaf 7 maart geopend van 11.30 tot 13.30 uur. En het Grand Café (4e etage) is vanaf maandag 21 februari open van 08.00 tot 16.00 uur. De openingstijden Petit Café (begane grond) blijven onveranderd: van 08.00 tot 16.00 uur

Eigentijds Werken

In de Toolkit Eigentijds Werken vind je alle informatie over dit thema overzichtelijk bij elkaar. In de groep ‘Eigentijds Werken’ vind je ook allerlei tips, handreikingen, nieuws en inspiratie op het gebied van Eigentijds Werken. In deze groep kun je ook suggesties, vragen en ervaringen delen.