Tekst Patricia Wiedijk
Foto Kick Smeets

Ray Heus, (50) is senior-adviseur bedrijfsvoering binnen team facilitair en huisvesting, directie OBP. Hij houdt zich onder andere bezig met categorie- en leveranciersmanagement logistiek. En met het ITS-keurmerk (hoe bereikbaar ben je voor mensen met een arbeidsbijzonderheid in de rijksgebouwen). Daarnaast is hij coördinator duurzaamheid binnen VWS, waarvan de certificering van de CO2-prestatieladder onderdeel is. Ray woont met zijn vrouw Margot, zoon Miles, dochter Jacky en Lou de bruine Labrador in Velserbroek. In zijn vrije tijd loopt hij hard en luistert hij graag naar muziek. Ook thuis gaat de knop om: naast afvalscheiding en bewust eten gaat Ray binnenkort verhuizen naar een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) huis.

#1 The Playbook

The Playbook geeft een duidelijke boodschap af: een sporter kan nog zo goed zijn, zonder sterke coach ben je helemaal nergens. Deze Netflix-serie laat verschillende grootheden aan het woord waaronder Patrick Mouratoglou, de man van Serena Williams. Hij neemt bepaald geen blad voor de mond en vertelt over zijn enorme competitiedrang, zijn strijd met de media en over zijn methodes om topteams te motiveren. De serie zit vol met goede adviezen en wijsheden waar wij in ons dagelijks leven ook ons voordeel mee kunnen doen.
THE PLAYBOOK Trailer (2020) Netflix

Playbook
Netflix

#2 Kamp van Koningsbrugge

Wat begon als infotainment - een samenwerking met defensie om te laten zien hoe ‘onze jongens’ werken - wordt inmiddels gekwalificeerd als entertainment. Kamp van Koningsbrugge volg ik al vanaf het eerste seizoen. Wat ik zo mooi vind aan deze serie is dat de instructeurs je laten zien hoe diep een mens kan gaan. Ze branden je niet af, wat je wel zou verwachten van instructeurs van het Korps Mariniers. Ze houden je constant een spiegel voor: hoe je bent, wat je doet, en hoe je binnen een groep presteert. Je kunt meer dan je zelf denkt.
Tien bekende burgers gaan de uitdaging aan in Kamp Van Koningsbrugge Special Edition

koningsbrugge
AVROTROS.nl

#3 The Transcontinental Race

Door de omschrijving van deze documentaire op Netflix werden mijn vrouw en ik getriggerd. 4000 kilometer fietsen, binnen 17 dagen, 18 uur per dag, geen comfort en alleen de hoognodige bagage die je mee kunt nemen op een fiets. Tijdens de prachtige verhalen komen de meest adembenemende landschappen voorbij. De fotograaf in deze documentaire vertelt over twee typen renners: de wetenschapper en de poëet. De wetenschapper gaat gecalculeerd te werk en denkt aan hoeveel kilometer er per dag gefietst moet worden, hoeveel slaap je kan pakken en hoeveel je kan eten. De poëet daarentegen is vooral in gevecht met zichzelf maar heeft ook oog voor het adembenemende landschap. De rode draad: hoe ga je om met tegenslagen en hoe geniet je van de mooie dingen in het leven. Maar vertrouw vooral op jezelf.
#TCRNo8 Transcontinental Race 2022

transcontinental
Netflix

#4 Nordfol solar

Twee Noorse jongens delen samen één passie, golfsurfen. Dat doen ze op een niet alledaagse locatie: een baai boven de poolcirkel. Op deze plek bouwen zij van aangespoeld drijfhout, touwen en van alles en nog wat een hut en bivakkeren negen maanden met alleen een surfpak en wat proviand. De strandjutters sluiten een deal met een lokale afvalverwerker en binnen no-time is het strand opgeruimd. In deze prachtige korte documentaire komen sport en duurzaamheid samen. Zeker het bekijken waard.
Watch North of the sun Online

noorderlicht
vimeo

#5 Meer dan Goud met Marlou van Rhijn

Marlou van Rhijn, oftewel de ‘blade babe’, werd geboren met vergroeide voeten maar wilde toch de allersnelste vrouw van de wereld worden. En dat werd ze! In de documentaire 'Meer dan Goud' vertelt zij over haar handicap, haar totaal onbezorgde jeugd en hoe zij de sportgeschiedenis heeft veranderd. Maar ze stelt zichzelf ook de vraag 'wat ben je nog waard als je je sportschoenen aan de wilgen hangt'. Wat ik zo mooi aan haar vind is dat zij ondanks alle tegenslagen toch haar weg heeft gevonden om de top te bereiken en zich door niemand heeft laten weerhouden. Diep respect!
Meer dan Goud met Marlou van Rhijn

marlou van Rhijn portret
NPO Start