Tekst Dick Duynhoven
Foto René Verleg

Richard Addae (29) is Adviseur Beveiliging bij het Bureau Beveiligingsautoriteit (BVA). Hij is één van de twaalf finalisten voor titel ‘Ambtenaar van het Jaar 2022’. Een nadere kennismaking.

Geboren en getogen in Limburg als zoon van een Ghanese vader en een Nederlandse moeder.

“Ja, ik ben dubbelbloed, zoals ik dat noem. En ik heb van twee culturen het beste meegekregen. Mensen denken trouwens ook wel dat ik uit Curaçao kom. En in Egypte, waar ik op vakantie was, dachten ze dat ik Egyptisch ben. Ik bestempel mezelf ook wel als Afropean, Afrikaans en Europees in één.”

Heeft dat culturele aspect meegespeeld bij je nominatie?

“Niet bij de collega’s die mij genomineerd hebben, denk ik. Ze waarderen wel dat ik mij, naast mijn functie, ook inzet als inclusieambassadeur en studentbegeleider bij VWS. En dat ik resultaatgericht ben. Ik ben positief-kritisch op de inhoud, snoeihard soms, maar daarnaast ben ik leuk in de persoonlijke omgang. Zeggen ze. Mijn lach werkt aanstekelijk en ik hoor ook dat ik een goede netwerker ben.”

Je bent nu Adviseur Beveiliging. Maar wat wilde je als kind worden?

“Treinmachinist! En ook wel helikopterpiloot. Later, op de middelbare school, wilde ik rechercheur worden. Ik keek naar CSI: Miami en Criminal Minds, dat soort series. Maar na mijn studie Integrale Veiligheidskunde in Den Haag ben ik de kant van nationale veiligheid en beveiliging opgegaan.”

Ben je trots op je nominatie?

“Jazeker. Niet alleen als ambtenaar. Ik zie dit ook als erkenning voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Op de middelbare school en ook daarna heb ik moeilijke periodes gehad. Die heb ik gelukkig overwonnen. Ik krijg nu veel berichtjes van (oud-)collega’s en vrienden die het mij ook gunnen als privépersoon. Ik heb mijn best gedaan en het is niet onopgemerkt gebleven.”

Wijk jij erg af van de gemiddelde ambtenaar?

“De gemiddelde ambtenaar bestaat niet! De kunst is het unieke in iedereen te zien. De verschillen tussen collega’s moet je koesteren. Iedereen heeft een eigen expertise en eigen ervaringen in de samenleving. Ambtenaren zijn ook gewoon burgers. Met ieders inlevingsvermogen en al die individuele visies en meningen kom je gezamenlijk tot de beste resultaten. Natuurlijk voel ik me vereerd dat collega’s mij genomineerd hebben. Maar als ik terugkijk naar de coronacrisis en naar al die VWS’ers die keihard hebben gewerkt, dan ben ik zeker niet de enige die het verdiende om genomineerd te worden.”

Richard_binnenwerk

Dat klinkt bescheiden. Ben je ook wel eens ijdel?

“Ik krijg vaker te horen dat ik bescheiden ben. Dat komt ook omdat ik dikwijls in de wij-vorm als team praat. Ben ik ijdel…? Ik heb jarenlang zo’n heel groot afrokapsel gehad. Het kostte veel tijd om dat te verzorgen. Als je tijd besteden aan je uiterlijk ijdel noemt, ja dan ben ik wel een beetje ijdel. Ik wil er graag verzorgd uitzien.”

Wat vind jij een belangrijk kenmerk van een goede ambtenaar?

“In de beeldvorming staat de overheid er slechter voor dan een paar jaar geleden. Daarom is inlevingsvermogen een heel belangrijke competentie. Vooral om daardoor ten opzichte van de samenleving het juiste te doen.”

Winnaar

Donderdagavond 15 december werd de winnaar van 'Ambtenaar van het jaar 2022’ bekendgemaakt. Richard eindigde op een achtste plaats. 

www.ambtenaarvanhetjaar.nl