8 Tips voor een lerende overheid

1

Tips van Marjan Hammersma, secretaris-generaal ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschapen (OCW) en Martijn Jebbink, hoofd organisatie en ontwikkeling OCW

Tip 1: Als je een opgave hebt, denk goed na met  wie je het moet doen.

Tip 2: Formuleer een gezamenlijk doel, zodat je weet waar je met elkaar naar toe werkt.

Tip 3: Wees een vertaler. Probeer heel ontvankelijk te zijn voor de signalen die je krijgt. Leer ook echt goed te luisteren naar wat je hoort. Tegelijkertijd vertel ook terug wat wel of niet mogelijk is.

Tip 4: Durf te erkennen dat je iets niet weet om zo samen verder te komen.

Tip 5: Durf het hartstochtelijk met elkaar oneens te zijn om samen sterker en beter beargumenteerd  eruit te kunnen komen.

Tip 6: Wees niet teleurgesteld als het een keer niet is gelukt en creëer ruimte om te experimenten en fouten te maken zonder direct afgerekend te worden.

2

Tips van Arjen Littooij, algemeen directeur Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR)

Tip 1:  Kijk en luister naar hetgeen buiten gebeurt, anders kun je niet leren.

Tip 2:  Je moet fouten maken om te leren.

Tip 3: Meer naar buiten gaan en met mensen in gesprek; dan doen we het goed.”

3

Tip van Manon Ruijters, hoogleraar Leren, ontwikkelen en gedragsverandering School of business and Economics, Vrije Universiteit Amsterdam

“Het boek ‘Wilskracht’ van Baumeister gaat in de basis over wat energie geeft en wat energie kost. Zowel voor professionals, als voor management bevat het belangrijke inzichten.”

Wilskracht kun je trainen.

4

Tip van Olav Welling, directeur landelijk bureau bij Raad voor de Rechtspraak

“Wees nieuwsgierig, wees nieuwsgierig, wees nieuwsgierig. De vraag die iedereen zich zou moeten stellen.

Ben ik nieuwsgierig genoeg?”

5

Tip van Maurice Dister, programmamanager  programma ‘Naar een digitale begroting’ bij het Interdepartementaal Overlegorgaan Financieel-Economische Zaken

“Laat snel resultaten zien.”

6

Tip van Fred Sotthewes, Generaal Majoor; Coördinerend Programma manager, Bestuursstaf Ministerie van Defensie

“Je organisatie bestaat uit professionals en daar kun je meer op vertrouwen dan je denkt. Die kunnen ook meer aan dan je denkt. Het is niet de techniek, de ijzerwaren of de ICT die het verschil maakt in je organisatie ten opzichte van je concurrenten en/of tegenstanders; het zijn je professionals.”

7

Tip van Dirk Rinkel, Centrale coördinator integriteit Justitie en Veiligheid (JenV)

“Zonder veilige leer- en werkomgeving, kan een organisatie niet leren en veranderen. Begin daarom bij de basis en zorg voor een goede opzet, bestaan en werking van een gezamenlijk integriteitaanpak. Pas met een goede basis kan er een veilig en open klimaat ontstaan om het goede gesprek te voeren en te leren van en met elkaar “.

8

Tip van Ernst Lobbezoo, Kolonel bij Bureau Reservist en Samenleving (BReS) van de Defensiestaf,  een van de initiatiefnemers van de vernieuwing

Ga niet voor andere mensen of organisaties bedenken wat ze wel of niet willen. Ga met mensen om tafel zitten. Dan zit er veel meer rek in dan vaak gedacht.”