Tekst Claire Zalm en Louise van Gend
Foto Blauwbloed
In de afgelopen weken hebben ambassades en collega’s op het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) zich ingezet om Nederlanders veilig en snel terug te laten keren naar Nederland. Maar Buitenlandse Zaken doet in deze crisistijden nog veel meer voor Nederland. Zo zet het ministerie zich in voor het verkrijgen van medische middelen en informatie, adviseert Buitenlandse Zaken bij vliegverboden en bij de aanpak van grensoverschrijdende problematiek die een crisis teweeg kan brengen. De Veiligheidsdiplomaat volgt Claire Zalm op LinkedIn waar ze ingaat op haar werk en ervaringen in deze corona-crisis. Zij is directeur Veiligheid, Crisiscoördinatie en Integriteit (VCI) en samen met haar team Centrale Crisis Coördinator (CCC) coördineert Claire de crisisaanpak. Hieronder een paar fragmenten met observaties van Claire uit de afgelopen periode.
Leestijd: 4 minuten
De CCC ondersteunt de minister en de plaatsvervangend secretaris-generaal bij de interdepartementale overleggen over de wereldwijde impact van de coronacrisis. Zo wordt in kaart gebracht wat andere landen doen en schrijft de CCC dagelijks een informatiebulletin over de relevante ontwikkelingen. Ook zorgt de CCC dat er besluiten ten behoeve van de veiligheid van de Nederlandse ambassades en diplomaten worden genomen.
Diplomaten immuun voor Corona?
Gedurende de afgelopen weken spraken we als crisiscoördinatie van BZ met de leiding van diverse Nederlandse ambassades over hun eigen situatie. Zij verblijven in landen waar corona flink is toegeslagen, waar de zorg soms heel anders is, waar ze hard nodig zijn om Nederlanders te helpen, met medewerkers die zich soms zorgen maken over hun eigen situatie. We zorgen voor een goed gebalanceerd overleg. Met ruimte om zorgen en maatregelen te bespreken. Een belangrijk uitgangspunt is dat we zo goed mogelijk willen blijven doen waar we voor zijn, omdat hashtag #wezijner geen loze kreet is! Daarnaast hebben we de zorg voor het welzijn van onze collega’s. De bedrijfsarts en andere collega’s van bijvoorbeeld consulaire zaken en de regiodirectie sluiten daarom aan bij dit overleg.
Weloverwogen zorgen we voor besluitvorming. En als het nodig is ook snel. Want helaas, diplomatieke immuniteit, daar heeft #corona geen boodschap aan…
Het zijn lange dagen die de collega’s binnen de crisiscoördinatie maken. Situaties veranderen snel en daarom is van belang dat je goed van elkaar op de hoogte bent. Ook wanneer collega’s thuiswerken, bijvoorbeeld vanwege een verkoudheid.
Poetsen....en lullen!
Je kent het gezegde vast: "niet lullen maar poetsen...". In tijden van crisis is communicatie juist heel belangrijk. En ik doel dan niet op crisiscommunicatie. Ik bedoel dat je binnen het crisisteam moet zorgen dat iedereen voldoende op de hoogte blijft van zaken die spelen. Dat vraagt dus ook om in de drukke agenda's tijd voor overleg te plannen.
Gisteren deden twee van onze collega’s op een bijzondere wijze mee aan het teamoverleg. Beiden waren verkouden en werkten vanuit huis. Op deze foto zien we "old meets new" tijdens het overleg. Beiden op de speaker. En voor het overleg poetsten we even de tafels van de crisis vergaderruimte. Want die wordt in deze crisistijd veel gebruikt.... #werkenaanveiligbz #werkplezier
De collega’s die deel uitmaken van het crisisteam werken dus als het kan wel op kantoor in Den Haag. Samen met collega’s van de consulaire crisistelefoon. Er wordt gewerkt met 1,5 meter afstand. Ook wanneer er koninklijk bezoek is.
Koninklijke warmte op 1,5 meter
Zijne Majesteit de Koning bracht vanochtend een bezoek aan BZ in het kader van ons wereldwijde werk bij de Coronacrisis. Hij bezocht het 24/7 BZ Contactcentre en daarna ons Crisiscentrum. Daar belden wij drie ambassades die deelden wat zij doen voor Nederland en Nederlanders in deze crisis. Zijn interesse was gemeend en hartverwarmend. Natuurlijk zijn gestrande Nederlanders het eerste waar je aan denkt. Ambassades en het Contactcentre doen daar goed werk. BZ doet nog meer, bijvoorbeeld bij het verkrijgen van medische middelen en informatie, op het gebied van handel, bij vliegverboden en de aanpak van grensoverschrijdende problematiek. Vanuit het crisiscentrum ondersteunen en coördineren wij dit, brengen we spelers binnen BZ samen (zoals ambassades, regiodirectie, de bedrijfsarts, 3W, personeelszaken, consulaire zaken en communicatie). Ook zijn we linking-pin naar andere ministeries. We zorgen dat de internationale context meegenomen wordt in het interdepartementaal overleg. Natuurlijk zijn wij als crisiscentrum er ook voor onze eigen BZ collega’s zowel op de ambassades als in Nederland. #wijzijner voor Nederland en BZ, ook in tijden van crisis.
En met de lange dagen die de collega’s van het crisisteam maken wordt er naar creatieve manieren gezocht om elkaar aan die 1,5 meter afstand te houden.
Ik hou afstand, jij ook?
Vandaag had ik een kort overleg met Lotte. Zij ondersteunt het crisisteam. Als we in het crisisteam met elkaar overleggen, letten we goed op onze afstand. Een manier om dat te doen is een balletje overtrappen. Ja, ik geef het grif toe; er is aan mij geen topvoetballer verloren gegaan. Gelukkig heb ik wat andere talenten. Willen we winnen dan vraagt dit team-effort. Speel jij ook mee in de "gezonde afstand"-club?
Meer lezen?
Meer lezen over het werk van Claire en collega’s van het crisisteam? Volg #werkenaanveiligBZ op Linkedin.