Tekst Jan-Hein Chrisstoffels
Foto Jan-Hein Chrisstoffels
Jan-Hein - Cyberdiplomaat in Singapore
In 'Achter beleid' zullen we de komende edities van de Veiligheidsdiplomaat door middel van korte interviews een kijkje nemen achter de schermen bij de totstandkoming van het Nederlandse internationaal cyberbeleid. In deze editie komt Jan-Hein Chrisstoffels aan het woord. Hij werkt inmiddels bijna een jaar als cyberdiplomaat op de Nederlandse ambassade in Singapore en werkt nauw samen met de Taskforce Cyber van het ministerie van Buitenlandse Zaken, verantwoordelijke vakdepartementen en organisaties. Jan-Hein vertelt over zijn werk en de impact van de COVID-19 pandemie daarop.
Leestijd: 4 minuten
Cyberdiplomaat in Singapore
Sinds augustus 2019 ben ik in Singapore aan de slag als cyberdiplomaat. Hiervoor werkte ik op het snijvlak van technologie en politiek, als innovatieraad op onze ambassade in Tokio. Daar lukte het om met Nederlandse cybersecurity-partijen bij te dragen aan de bescherming van het Japanse elektriciteitsnetwerk in aanloop naar de Olympische Spelen van 2020. Toen brak de coronacrisis uit, werden in Tokio de Olympische Spelen uitgesteld (tot 2021), en werd ook onze nieuwe standplaats Singapore hard getroffen.
Wereldwijd neemt het belang van goede cybersecurity juist nu toe. De digitale dreiging groeit en ook onze afhankelijkheid van digitale processen wordt steeds groter. De Covid-19 situatie versterkt onze afhankelijkheid van digitale middelen nog meer.
Cybersamenwerking Singapore en Nederland
Maar eerst even een stap terug. Nederland en Singapore werken al langer samen op cybersecurity. Het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC) heeft een samenwerkingsovereenkomst met Singapores Cybersecurity Agency. Binnen de VN cyberwerkgroepen is Singapore een actievelikeminded partner voor onze Taskforce Cyber. Ook was Singapore met Nederland co-sponsor van de invloedrijke adviesgroep Global Commission on the Stability of Cyberspace (2017-2019). In Singapore verzorgen Nederland, Singapore en Australië samen een cyber capaciteitsopbouwprogramma over de toepassing van International Law in Cyberspace gericht op cyberbeleidsmakers uit de ASEAN landen. Verder is Singapore voor Nederland prioriteitsland vanuit oogpunt van economische diplomatie en digitalisering, waaronder cybersecurity, en als regionaal knooppunt van contacten en kennis. Als cyberdiplomaat in Singapore zet ik mij in voor deze veelzijdige samenwerking. Zo was ik tijdens de pre-Covid maanden o.a. betrokken bij delegaties onder leiding van de ambassadeur voor Cyber- en Veiligheidsbeleid, de secretaris-generaal van de ministeries van Justitie en Veiligheid en Economische Zaken en Klimaat en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
En toen kwam COVID-19...
Singapore trof al vroeg voorzorgsmaatregelen, vanuit de ervaring met de SARS pandemie in 2003. Temperatuurmetingen bij toegang tot publieke gebouwen (begin februari), leidden via verplichte zelfquarantaines (begin maart) tot een lockdown ('circuit breaker') sinds begin april. Binnenblijven is sindsdien de norm. Een wandeling blijft beperkt tot een bezoek aan supermarkt en een rondje joggen. De scholen zijn na twee maanden sluiting per 1 juni gelukkig weer voorzichtig open gegaan. Door deze grondige aanpak bleef het aantal dodelijke slachtoffers tot op heden gelukkig beperkt tot drieëntwintig.
Het nieuwe normaal
De ambassade werkt sinds de tweede helft van maart grotendeels digitaal, vanuit huis. Fysieke evenementen in Singapore, zoals de jaarlijkse Shangri-La Dialogue in juni, zijn afgeblazen of uitgesteld. Waar mogelijk kijken wij als ambassade naar alternatieven. Met de Taskforce Cyber en Singapores Cybersecurity Agency werk ik aan een digitale bijeenkomst in het kader van Cyber Capacity Building. Andere zaken lopen gelukkig ‘gewoon’ door. Zo hebben wij als ambassade, samen met collega’s van verschillende ministeries in Den Haag, het fundament kunnen leggen voor een brede bilaterale Netherlands-Singapore Digitalisation Working Group (i.o.), waarin ook cybersecurity een plek heeft.
Je ziet tegelijkertijd dat door COVID-19 nieuwe onderwerpen opkomen. Zo viel Singapore op vanwege haar inzet op digitale technologie bij de bestrijding van de pandemie. Ook verscherpt COVID-19 de geopolitieke discussie over economische veiligheid en technologie. Handelsland Singapore bevindt zich in dat krachtenveld in zekere zin in een vergelijkbare positie als Nederland. Singapore beschikt daarbij over een uitstekende informatiepositie, mede door zijn functie als clearing house voor kennis en contacten in deze regio. Het overleg met Den Haag en collega’s op andere ambassades over technologie en geopolitiek is sinds de coronacrisis dan ook intensiever geworden.
Wat gelukkig ook doorloopt zijn de contacten met de collega’s van gelijkgestemdelanden, de contacten in de cybersecurity industrie en bij de denktanks. Zo leggen wij met zijn allen een goede basis voor het nieuwe normaal, waarin wij ons hier in Singapore hopelijk weer vrijer kunnen bewegen. Een diplomaat moet immers naar buiten, onder de mensen.