Ministeriële Anti-ISIS Coalitie online!

Op 4 juni neemt minister van Buitenlandse Zaken Blok deel aan een ministerieel overleg van de anti-ISIS coalitie. De ministeriële zou eigenlijk plaatsvinden in Napels (Italië) maar wordt door de coronacrisis via videoverbinding georganiseerd. Recent stuurde het kabinet aan de Kamer een voortgangsrapportage over de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen ISIS en de veiligheidsinzet in Irak. Deze kunt u hier lezen.

Diplomatie Raakt logo

Nieuwe Podcastserie!

In het nieuwe seizoen van de podcastserie #DiplomatieRaakt nemen zes ambassadeurs je mee achter de schermen van hun werk.

In een podcastspecial 'Ambassadeur in crisistijd' praat reisjournalist Liesbeth Rasker met onder andere met Simon Smits (ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk) en Irma van Dueren (ambassadeur in Jemen). Hoe word je ambassadeur en hoe het is om ambassadeur te zijn in deze bijzondere tijd?

🎧 Luister hier de podcasts 👉 https://www.rijksoverheid.nl/podcastBZ

#diplomatieraakt #wezijner

Transatlantic Security Jam

Of Nederland wilde meedoen aan de Transatlantic Security Jam? Natuurlijk! US Deputy Assistant Secretary of Defense Michael Ryan kon op ons rekenen. In coronatijd is zo’n digitale jam de perfecte manier om met een groot aantal vooraanstaande leiders en denkers nieuwe beleidsrichtingen te bedenken. In mei werden in 50 uur meer dan honderd discussies gevoerd. Onder meer SACEUR General Tod Wolters en de Nederlandse diplomaat Marjolijn van Deelen van de directie Veiligheidsbeleid waren als VIP-jammers de aanstichters van inspirerende gesprekken over de risico’s en kansen van deze Coronatijd voor onder andere geopolitieke uitdagingen, NAVO-EU samenwerking, Europese veiligheid en non-proliferatie. De online discussies zijn tot 15 juli terug te vinden op deze website.

streetart in Kenia
Straatkunst in Kenia om aandacht te vragen voor COVID-19

“Let us not let the Corona catastrophe take us into crime and terrorism”

Terwijl wereldwijd de aandacht naar de coronacrisis uitgaat, blijft de terrorismedreiging op de loer liggen. Groepen als Al Shabaab proberen de crisis aan te grijpen om volgelingen te rekruteren. Zij geven westerlingen de schuld van de uitbraak van het virus. Nederland zet zich samen met de Keniaanse overheid en lokale organisaties in om juist nu de weerbaarheid tegen die propaganda te verhogen. Zo steunt Nederland een Keniaans project waarbij jongeren die het risico lopen te worden gerekruteerd door criminele bendes of gewelddadig extremistische groepen, straatkunst maken om aandacht te vragen voor voorzorgsmaatregelen tegen COVID-19. Deze foto is een van de vele kleurrijke resultaten van hun werk. Ook maken zij videoboodschappen en muziek waarin ze hun leeftijdsgenoten waarschuwen voor ronselaars die de omstandigheden misbruiken om kwetsbare jongeren te radicaliseren. Zo spelen juist deze jongeren een belangrijke rol om tijdens de crisis gewelddadig extremisme te helpen voorkomen.

Terugkomdagen

Digitale terugkomdagen

Ieder jaar komt het diplomatieke contraterrorisme (CT)-netwerk terug naar Den Haag voor de zogenoemde terugkomdagen. Het netwerk, bestaande uit regionale veiligheidscoordinatoren en CT-beleidsmedewerkers, volgen dan een uitgebreid programma over de actuele ontwikkelingen op het gebied van terrorismebestrijding. Vanwege de coronacrisis gaat het dit jaar net even anders. De terugkomdagen zullen nu virtueel plaatsvinden. Er zal onder ander gesproken worden over de impact van de coronacrisis op de Nederlandse CT-inzet in het buitenland.

Lees in dit artikel meer over de terugkomdagen van vorige jaren.

Abonneren op de Veiligheidsdiplomaat?

De Veiligheidsdiplomaat is een van de online magazines van het ministerie van Buitenlandse Zaken en wordt uitgegeven door de directie Veiligheidsbeleid (DVB). Omdat we als ministerie van Buitenlandse Zaken graag laten zien wat wij internationaal doen voor de veiligheid van Nederland, maken wij dit magazine waarin actuele onderwerpen en achtergronden van ons werk aan bod komen.

Het is mogelijk een (gratis) abonnement te nemen op onze nieuwsbrief om op deze manier op de hoogte te blijven van nieuwe uitgaves. Een abonnement nemen op de Veiligheidsdiplomaat kan op de website van de Rijksoverheid.