Tekst Louise van Gend & Senne Ebbing
Afgelopen twee weken kleurde de wereld oranje om aandacht te vragen voor geweld tegen meisjes en vrouwen. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen met fysiek of seksueel geweld te maken in haar leven. Met de wereldwijde campagne Orange the World wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) sluit elk jaar aan bij deze internationale VN-campagne om mensen bewust te maken van de noodzaak geweld tegen vrouwen en meisjes te beëindigen. Bescherming tegen fysiek, seksueel en ook gender-gerelateerd geweld is een belangrijke prioriteit in het beleid. BZ zet zich wereldwijd in voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. Nederland heeft het ook grootste vrouwenrechtenfonds ter wereld. Ook binnen het veiligheidsbeleid besteedt BZ aandacht voor geweld tegen meisjes en vrouwen. Hoe ziet dat eruit?
Leestijd: 2 minuten
Cijfers
Geweld tegen vrouwen en meisjes is het meest voorkomende mensenrechtenrending en raakt 1 op de 3 vrouwen direct. Nederland prioriteert het voorkomen en uitbannen van alle soorten geweld tegen alle vrouwen en meisjes. Daaronder vallen alle soorten geweld, waaronder: huiselijk geweld, seksueel geweld, verkrachting binnen het huwelijk, mensensmokkel, kinderhuwelijken, economisch en psychologisch geweld, online intimidatie en verbaal geweld.
Van terrorismebestrijding tot de bestrijding van geweld tegen vrouwen
Hoewel vrouwen ook een actieve rol binnen terroristische organisaties kunnen spelen, zijn vrouwen en meisjes vaak het slachtoffer van terroristische organisaties. Binnen het internationaal contraterrorisme-beleid besteedt Nederland aandacht aan het voorkomen van radicalisering tot gewelddadig extremisme. Het is heel belangrijk dat grondoorzaken voor radicalisering worden voorkomen zodat terrorisme aan de voorkant wordt tegengegaan.
In verschillende fragiele regio’s zet Nederland zich in om de autoriteiten daarbij te ondersteunen, zodat de dreiging niet door slaat richting Europa of Nederland. Bepaalde projecten kunnen ook positieve impact hebben op het tegengaan van geweld tegen vrouwen en meisjes.
Politiebureau Tunesië
In Tunesië ondersteunt Nederland al enkele jaren een project van UNICEF. Tunesië heeft afgelopen jaren veel uitdagingen gekend als het gaat om terrorisme: van terroristische aanslagen, radicalisering tot uitreizigers die zich aansloten bij ISIS. UNICEF is actief in de Tunesische regio Kasserine waar terroristische groepen vaak kinderen of tieners probeert te rekruteren. Door de politie te trainen op het gebied van kinderrechten en het omgaan met minderjarige verdachten draagt het project bij aan meer vertrouwen tussen bevolking en de politie. Dat is belangrijk om radicalisering te voorkomen en vroegtijdig te signaleren. Wantrouwen tussen politie en burgers, maar ook excessief geweld ingezet door politie waarbij mensenrechten worden geschonden, zijn namelijk een voedingsbodem voor radicalisering.
In Kasserine zijn niet alleen problemen met betrekking tot terrorisme en radicalisering, maar komt ook veel huiselijk geweld voor. Naast dat UNICEF politie traint hoe om te gaan met minderjarige verdachten, worden er ook speciale eenheden opgericht die zich inzetten tegen huiselijk geweld tegen vrouwen en kinderen. De ambassade was bij de oprichting van deze speciale eenheden. Wil je meer weten over het project? Lees dan het rapport: ‘Knowledge, Attitudes and Practices Survey on child protection mechanisms and alternatives to deprivation of liberty in Kasserine.’
Cybergeweld tegen vrouwen
Geweld tegen vrouwen en meisjes beperkt zich zeker niet tot de offline wereld, ook in het digitale domein hebben zij hier disproportioneel mee te maken. Volgens een VN-rapport hebben vrouwen wereldwijd 27 keer meer kans dan mannen om online te worden lastiggevallen en heeft 73 procent van de vrouwen al een keer te maken gehad met cybergeweld.
Online geweld kan vele vormen aannemen. Denk hierbij aan wraakporno, bedreigingen met aanranding en verkrachting, cyberintimidatie en cyberstalking. De oorzaken zijn onder meer te wijten aan het ontbreken van adequate wetgeving in veel landen, de onduidelijke rol van sociale media platformen om dit tegen te gaan en straffeloosheid voor daders. Naast het onderstrepen van de urgentie van dit probleem in multilaterale fora, steunt BZ sinds kort een project van de NGO Parliamentarians for Global Action. Deze organisatie organiseert regionale bijeenkomsten voor parlementariërs met als een van de doelstellingen het creëren van bewustzijn dat vrouwen onevenredig zwaar worden getroffen door online geweld. Gezien een van de oorzaken het gebrek aan wetgeving is, is het absoluut noodzakelijk om wetgevers op dit gebied te mobiliseren.
Meer lezen?
- Wat doet Nederland om geweld tegen vrouwen wereldwijd tegen te gaan? Naar schatting krijgt één op de drie vrouwen in haar leven te maken met fysiek of seksueel misbruik. Dat moet stoppen, vindt Pascalle Grotenhuis, ambassadeur voor Vrouwenrechten en Gendergelijkheid. Wereldwijd ondersteunt Nederland maatschappelijke organisaties die zich inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te bestrijden.
- Nederlandse ambassade Mozambique steunt aanpak gendergerelateerd geweld De Nederlandse ambassade in Mozambique steunt lokale projecten in de strijd tegen gendergerelateerd geweld. Isabel Prostamo en Délcio Brandão Mbota praten over hun project PEACE dat al 500 meisjes heeft bereikt.