Tekst Lennert van der Velde
Van Mali tot Oekraïne en van Irak tot Kosovo. De inzet van militairen, politieagenten en civiel experts en adviseurs in (post-)conflictgebieden vormt een belangrijk instrument van het Nederlandse internationale veiligheidsbeleid. Als blijk van waardering voor hun deelname aan internationale missies en operaties over de hele wereld ontvingen leden van de Koninklijke Marechaussee, politiemedewerkers en civiel experts op 3 november 2022 de Herinneringsmedaille Internationale Missies.
Leestijd: 3 minuten.
De medailleceremonie
Op 3 november 2022 vond de jaarlijkse uitreiking van herinneringsmedailles voor internationale missies plaats in de Nieuwe Kerk in Den Haag. De medailles werden dit jaar uitgereikt door Directeur-Generaal Politieke Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Marcel de Vink, plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten viceadmiraal, Boudewijn Boots, plaatsvervangend Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal, Marty Messerschmidt, en korpschef van de politie, Henk van Essen.
Vier medewerkers van Buitenlandse Zaken, in de rol van civiel adviseur, en vierentwintig civiel experts kwamen dit jaar in aanmerking voor een herinneringsmedaille. Civiel experts worden door het ministerie van Buitenlandse Zaken uitgezonden vanuit de civiele missiepool. Na het uitreiken van de medailles aan de decorandi werden speciale kindermedailles uitreikt aan hun kinderen. Het thuisfront speelt immers een belangrijke ondersteunende rol gedurende deelname aan internationale missies en vredesoperaties.
“Jullie gingen op missie om een verschil te maken. Of dat nu in Oekraïne of Georgië is, de Sahel, de Hoorn, het Midden-Oosten of op de Balkan.
Een verschil maken op plekken waar goed werk te doen is, voor een veilige wereld en een veilig Nederland.
En wat mij nog het meeste treft, is de vanzelfsprekendheid waarmee jullie dit belangrijke werk doen.
Kalm, professioneel en toegewijd. Ik vind dat buitengewoon indrukwekkend.”
-Directeur-Generaal Politieke Zaken Marcel de Vink
Civiele missiepool
De civiele missiepool is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse inzet op veiligheid. Met behulp van de experts kan Nederland bijdragen aan het voorkomen van onveiligheid door conflictpreventie, en het versterken van ons veiligheidsfundament door het bevorderen van de ontwikkeling van de internationale rechtsorde en veiligheidssamenwerking.
Civiel experts worden door Nederland uitgezonden naar EU-, VN-, NAVO- en OVSE-missies of internationale organisaties, waar zij als adviseur, trainer of waarnemer worden ingezet op verschillende thema’s, waaronder Rule of Law, Security Sector Reform en crisismanagement.
Bekijk deze video over de werkzaamheden van civiel experts. Drie civiel experts vertellen over hun ervaringen in Niger, Irak en Kosovo.
Decorandi aan het woord
Mario Campolattano ontving de herinneringsmedaille voor zijn deelname aan OVSE SMM Oekraïne.
“Een mooi moment van erkenning, een moment samen met andere civiel experts, de politie en de Koninklijke Marechaussee. Hier begrijpen we elkaar omdat we allemaal op plaatsen in de wereld zijn geweest waar weinigen willen gaan.”
Arthur Kibbelaar ontving de herinneringsmedaille voor zijn deelname aan MINUSMA in Mali.
“De herinneringsmedaille is voor mij een teken van erkenning en waardering van de inzet die we hebben gepleegd namens Nederland. Ook is het een mooi moment om samen met collega’s stil te staan bij het werk dat we verzet hebben in de missies.”
Yvette Langenhuizen ontving de herinneringsmedaille voor haar deelname aan OVSE SMM Oekraïne.
"Voor mij was de medaille-uitreiking vooral een fijn moment van weerzien met oud-collega's, een mooie reünie. De ceremonie illustreert natuurlijk ook duidelijk het belang van geïntegreerd optreden, met zowel politie, krijgsmacht als civiel experts onder de decorandi. Daarnaast was het goed om te zien dat er veel aandacht voor het thuisfront was tijdens de ceremonie."
Interview met decoranda Wiesje
Wiesje Elfferich werd onderscheiden voor haar bijdrage aan de missie MINUSMA in Mali. Voor deze editie van de Veiligheidsdiplomaat werd ze geïnterviewd over haar ervaringen als civiel adviseur in de missie. Lees het interview hier.