In deze rubriek brengen we verschillende zaken binnen het domein van veiligheidsbeleid kort onder de aandacht. Ook geven we lees- en luistertips voor de Kerstvakantie.
Kort nieuws
Op bezoek bij de technologie- en cyber experts van de NAVO in Nederland
Met een hoofdkantoor in Den Haag vervult de NCIA (NATO Communications and Information Agency) in Nederland een belangrijke rol voor het bondgenootschap. Het Agentschap – ook wel de ICT-organisatie van de NAVO – staat in de frontlinie tegen cyberdreigingen en beschermt de netwerken van de NAVO 24 uur per dag, 7 dagen per week. Het team Veiligheid- en Defensiebeleid van Buitenlandse Zaken was te gast bij de gerenoveerde locatie in Den Haag. Daar kregen zij een rondleiding door het gebouw en maakten zij kennis met de technologie- en cyberexperts van de NAVO. Met 740 werkplekken voor de ongeveer 3000 medewerkers van de NCIA speelt de locatie in Den Haag een belangrijke rol: de technologie- en cyber experts van de NAVO leveren fundamentele capaciteiten aan het bondgenootschap, waarmee de NAVO in staat gesteld wordt zijn kerntaken te vervullen.
Bijeenkomst Anti-ISIS Coalitie in Den Haag
Op 7 december organiseerde Nederland en de Verenigde Staten een Anti-ISIS Coalitie bijeenkomst in Den Haag. Tijdens de conferentie spraken coalitieleden over de inzet van de Coalitie tegen ISIS in Irak en Syrië, inclusief de behoefte om in te zetten op de humanitaire situatie en veiligheid in het kamp Al-Hol en detentiecentra in Noordoost-Syrië. Daarnaast werd er gesproken over de terroristische dreiging op het Afrikaanse continent en in Afghanistan. Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken sprak de coalitieleden ook toe. Hoewel ISIS voor het westen niet meer zo’n dreiging is als een paar jaar geleden ten tijde van het kalifaat, blijft ISIS nog steeds een dreiging en voor veel landen een dagelijkse realiteit.
De jaarlijkse AIVD-Kerstpuzzel is er weer!
Ieder jaar brengt de AIVD een kerstpuzzel uit. Ook dit jaar weer. De puzzel staat vol cryptische opgaven die je brein flink doen kraken. Ga jij de uitdaging aan om zoveel mogelijk opgaven op te lossen? De winnaar krijgt eeuwige roem én de felbegeerde beker.
Lees- en luistertips
Podcast: assymetrical haircuts
Podcast-tip van plaatsvervangend ambassadeur Peter Zwart op de ambassade in Litouwen. “Deze podcast van Janet Anderson gaat in op het belang van internationaal recht en laat hierover diverse vrouwelijke experts aan het woord. asymmetrical haircuts laat het belang zien van het internationaal recht voor duurzame vrede en stabiliteit in verschillende situaties. Internationaal recht stelt normen waaraan strijdende partijen en anderen zich dienen te houden. Leuk feitje: De koffiebeker, die alle participanten van het programma krijgen, is inmiddels verworden tot een onderscheiding in dit vakgebied.”
Podcast: Radicalisation Awareness Network Podcasts
Wil je meer weten over hoe iemand radicaliseert? Of over de laatste dreigingen of uitdagingen op het gebied van terrorisme binnen de EU? Het EU Radicalisation Awareness Netwerk, een netwerk voor (lokale) experts die werken aan het voorkomen van radicalisering, heeft een interessante podcast. Deze podcast geeft het woord aan allerlei eerstelijnswerkers die een inkijkje geven over de actuele dreigingen, maar ook hoe bepaalde dreigingen tegengegaan kunnen worden. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere EU-lidstaten. Zo leren we van elkaar.
Magazine: 35 under 35 - JASON Institute
Stichting JASON publiceerde recent een lijst met 35 jonge professionals onder de leeftijd van 35 jaar die werken op het gebied van vrede en veiligheid. In interviews geven zij hun inzichten over belangrijke, hedendaagse thema’s zoals geopolitiek, klimaatveiligheid, cyberveiligheid en terrorisme. Anne de Ruijter en Louise van Gend van Directie Veiligheidsbeleid maken ook deel uit van deze lijst. Meer lezen over hun werk en dat van andere experts? Lees het magazine online!
Podcast: DigitalDots Talks
Sinds een paar maanden maken onze collega’s op de Permanente Vertegenwoordiging in Genève een podcast, genaamd DigitalDots Talks. Digitale onderwerpen staan vaak op de agenda bij verschillende internationale platforms in Genève, van de mensenrechtenraad, de World Trade Organisation en het Internationale Rode Kruis. Om al deze verschillende digitale dots met elkaar te verbinden is de podcast DigitalDots Talks in het leven geroepen. De Nederlandse plaatsvervangend Permanente Vertegenwoordiger Lars Tummers, interviewt voor deze podcast elke maand een andere hoofdpersoon uit dit digitale circuit over zijn/haar werk op digitale
onderwerpen en de rol van internationaal Genève hierin. In de laatste aflevering geeft Irene Khan, speciale VN-rapporteur voor de bevordering en bescherming van de vrijheid van meningsuiting een overzicht van de voordelen en uitdagingen van de vrijheid van meningsuiting in het digitale domein.
Podcast: Civilian Protection Podcast
In de vorige editie las je over de politieke verklaring die door een grote groep landen is ondertekend op 18 november waarin afspraken zijn gemaakt over het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden. De Civilian Protection Podcast van PAX neemt je mee achter de schermen over het hele proces rondom de politieke declaratie. In de podcast hoor je meer over de risico's bij gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden, hoe de declaratie tot stand kwam en waarom deze zo belangrijk is.