Oppenheimer
Robert Oppenheimer

Oppenheimer: Nolan’s Oscar-hit

Oppenheimer, de nieuwste film van regisseur Christopher Nolan, was een wereldwijd succes. Voor de komende Oscar-uitreiking is de film met 13 nominaties duidelijk favoriet. De biopic schetst het leven van J. Robert Oppenheimer, compleet met verweven tijdlijnen en prachtige special effects. Afgaand op de ruim 250 al gewonnen prijzen zit het met de artistieke kwaliteit wel goed. Maar wat zegt de film nou eigenlijk over de ontwikkeling van de eerste atoombom en de morele conflicten die daarmee gepaard gingen?

De film confronteert de kijker met de vernietigende kracht van kernwapens en de risico’s die daarbij horen. Na het einde van de Koude Oorlog verdwenen kernwapens steeds meer uit het collectieve bewustzijn. Juist in deze tijd van grote en groeiende internationale spanningen biedt de film een handvat voor het bredere publiek om na te denken over de rol van kernwapens en over het belang van zowel afschrikking en defensie, als ook van non-proliferatie en wapenbeheersing. Oppenheimer is een knap staaltje film dat het belang van non-proliferatie benadrukt voor een breed publiek.

Nederland organiseert internationale conferentie over rechts-extremisme

Op 8 en 9 februari was Nederland gastheer van de eerste workshop van het Global Counterterrorism Forum (GCTF) “Racially or Ethnically Motivated Violent Extremism (REMVE)”-Toolkit in Den Haag, met deelnemers uit ruim 30 landen en meer dan 20 maatschappelijke organisaties en onderzoeksinstituten. Naast de speciaal gezant terrorisme en collega’s van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) namen vanuit Nederland de burgemeester van Den Haag – Jan van Zanen – en verschillende NGO’s en kennisinstellingen deel. De Racially or Ethnically Motivated Violent Extremism (REMVE)-Toolkit is een GCTF-document op initiatief van Noorwegen en de Verenigde Staten uit september 2022 en bevat beleidsaanbevelingen. De workshop was onderdeel van een reeks om deze Toolkit bij zowel leden als niet-leden van de GCTF onder de aandacht te brengen en aandachtspunten verder uit te werken.

De grip op de rechts-extremistische dreiging raakt steeds verder vertroebeld door het gefragmenteerde online domein, wat enkel meer gaat vragen van aangegane internationale coalities om grip op de negatieve kant van technologische ontwikkelingen zoals AI te krijgen. De conferentie sluit naadloos aan bij de kern van het laatste Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) van de NCTV van december 2023, waarin vermeld wordt dat rechts-terroristische dreiging vanuit het accelerationisme onverminderd hoog blijft. Ook weerspiegelt het de noodzaak tot grotere aandacht voor de normalisering van rechts-extremistisch gedachtegoed.

GCTF REMVE toolkit