Dit artikel hoort bij: Bedrijfsvoering IenW 02

Keynote Astrid Zwiers

Astrid Zwiers, SSC-ICT: Het vakmanschap van de beheerder

De eerste spreker is Astrid Zwiers, plaatsvervangend directeur SSC-ICT, die stelt dat vakmanschap steeds belangrijker wordt.

Ze geeft feiten en cijfers van haar shared service center om dat te illustreren: ze beheren 1.000 applicaties, leveren 55.000 telefoons en laptops. Vijf jaar geleden was er gemiddeld één device per ambtenaar, tegenwoordig zijn het er drie. Bovendien wordt er veel meer data mee verstuurd. Inspecteurs bij IenW maken bijvoorbeeld veel meer foto’s dan voorheen. En het werk speelt zich wereldwijd af, zeven dagen per week. Niet alleen voor de ambassades van BZ, maar ook andere departementen verwachten dat ze continu paraat staan. Bij Kamerdebatten, verkiezingen en crises. “Iedereen moet altijd en overal zorgeloos kunnen werken. Daar zijn we van.”

Kunnen we die omvang, snelheid en complexiteit aan?

Krap de helft van de IT’ers heeft een IT-opleiding gehad. Er zijn zeker 16.000 vacatures in de ICT. En ondertussen loopt de complexiteit op. Alles wordt IT. Denk aan internet of things. In 2021 zijn acht apparaten per huishouden met het internet verbonden. En maar 6% daarvan is beveiligd. Van de IT-beheerder worden steeds vaker securitycompetenties gevraagd. Er worden dus hogere eisen gesteld aan het vakmanschap.

Hoe ontwikkel je dat vakmanschap?

Zwiers denkt daarvoor aan de leermeester-gezel-constructie. Ze vraagt de zaal via een stemtool wie zichzelf een goede leermeester zou vinden voor een leerling-IT’er. Driekwart van de aanwezigen vindt dat ze daarvoor de skills en het geduld hebben. En kunnen ze zelf in hun werk genoeg tijd besteden aan opleiding om bij te zijn? Tweederde vindt van niet. Zoals iemand toelicht: “Ik kan het niet behappen, de ontwikkelingen gaan zo snel. Oplossen wat fout gaat, gaat altijd voor en vraagt zoveel tijd dat ik niet toekom aan innovaties.” Of: “Ik leer wel nieuwe mogelijkheden kennen, maar daar blijft het steken, terwijl het ook gaat om: wat kunnen we ermee in de praktijk.”

Een andere manier van leren is via een community, stelt Zwiers, een ICT-club zoals de Vereniging ICT-professionals, VNSG of ValorProfs. Zwiers: “We kunnen vandaag zo’n community worden.” Ze hoopt dat dit een terugkerend event wordt. Ze pleit hoe dan ook voor altijd blijven leren. Of om met Loesje te spreken: “Levenslang leren met af en toe een uurtje apenkooien.”

Met die boodschap gaan de deelnemers naar de parallelsessies. Ze hebben keus uit zes sessies: innovaties in beheer, DevOps, cybersecurity, gebruikerscommunicatie, cloudoplossingen en hacken.