Hoe beheer je cloudoplossingen? Ron Beemster en Mariam Bakers-Schatorie van DCI gingen daarop in in deze sessie, mede aan de hand van hun ervaringen in het project ‘DCI als Cloudbroker’.

In het huidige complexe IT-landschap is het ondoenlijk om alle IT-oplossingen zelf te onderhouden. Je zou daarvoor veel specialisten in huis moeten hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende oplossingen voor in de cloud. Denk aan infrastructuur (Infrastructure as a service), platformen (Platform as a service) en software (Software as a service). DCI heeft het standaardplatform geïmplementeerd. Hoe is dat verlopen? Beemster en Bakers: “We hebben ervoor gekozen om vooral te leren in de praktijk. Inmiddels draaien er enkele applicaties op het standaardplatform. Ook komen er steeds meer verzoeken om cloudoplossingen in beheer te nemen.”

Welke invloed heeft dit op functioneel beheer? “De processen veranderen niet, maar de inhoud wel. Je kunt te maken krijgen met verschillende partijen, waar je voorheen één leverancier had. Het is dan zaak ervoor te zorgen dat de gebruiker nog steeds één partij heeft waar hij vragen, incidenten en wensen kwijt kan. Zo voorkom je dat de gebruiker niet adequaat geholpen wordt. De specialisten aan de andere kant moeten voldoende gekwalificeerd zijn om deze vragen, incidenten en wensen bij de juiste partijen uit te zetten.”

Reacties van deelnemers:

“Een interessante sessie. Ik heb meer een beeld gekregen wat een cloudoplossing inhoudt en wat de gevolgen daarvan zijn voor beheer.”

“Kunnen ze eens bij ons komen presenteren om het bij ons management onder de aandacht te brengen?”

De presentatie ‘Cloudoplossingen in beheer’ van Ron Beemster en Mariam Bakers-Schatorie.