Dit artikel hoort bij: Bedrijfsvoering IenW 02

Sessie 2: DevOps – survival of the fastest

Dick Noort (4ITProfessionals) gaf heldere uitleg over de termen Lean, Agile en DevOps. Waarom zou je zo werken? En wat zijn precies de verschillen?

In zijn sessie draaide het om snelheid; een belangrijk thema in de IT. Als metafoor gebruikte Noort de autorace. In 1950 duurde een Formule 1-pitstop 67 seconden. (De coureur kreeg in die tijd zelfs een kopje thee aangeboden.) In 2013 is dat teruggebracht naar 1,95 seconde. Noort: “Ook voor beheerders geldt de opdracht: anderen helpen winnen. En als je niet zelf in de pitstop staat, dan werk je voor hen die dat wél doen.”

Om snelheid te kunnen maken is het belangrijk om ten eerste Lean te werken. ‘Doe de goede dingen’ gaat vóór ‘doe de dingen goed’. Welke verspilling kun je tegengaan? Lean richt zich op de toegevoegde waarde voor de klant en op continue verbetering. Bij Agile werken gaat het om wendbaar zijn, korte stappen zetten. “De kracht zit in de feedback van de klant. Belemmeringen worden direct weggenomen.” DevOps staat voor Development/Operations. Muurtjes moeten worden afgebroken tussen Business en DevOps. De kennis van functioneel beheer moet al aan het begin van een verandering worden betrokken bij de scrumteams. En niet pas als er iets is ontwikkeld.

Samengevat: in de traditionele watervalmethode van ICT-projecten werd iets overgedragen van business naar development naar operations. Het duurde een hele tijd voor er iets werd opgeleverd. Bij Agile werken ontwerpen business en development samen. En bij DevOps komt ook operatie in het bouwteam. Tips van Noort: begin klein en voorkom dat je wil gaan implementeren.

Welke term of methode je ook aanhangt, het gaat erom de ontwikkelsnelheid bij te kunnen benen. Daar zijn het hulpmiddelen voor. Blijf verbeteren voor de klant. Want, en dat is het motto van Noort: als de klant wint, win jij!

Reacties van deelnemers:

“Binnen onze eigen organisatie is het zeker nuttig om eerst meer lean te gaan werken en de ‘waste’ in het proces aan te pakken. Daarna kunnen we naar een agile aanpak door kortere lijntjes te creëren tussen de business en development.”

“Voor mij was er veel herkenning vanuit de theorie. Nu de praktijk nog! Een leuke uitdaging heet dat dan.”

“Lean en Agile is al de status quo bij ons. Ik had meer willen horen over DevOps en de toekomst.”

De presentatie ‘DevOps – survival of the fastest’ van Dick Noort.