Dit artikel hoort bij: Bedrijfsvoering IenW 02

Sessie 1: Innovaties in beheer

Door goed functioneel beheer klaar voor de toekomst. Dat was de titel van de sessie van Jeroen Eijskoot, zelfstandig specialist op het gebied van onder meer business informatiemanagement. Hij nam de zaal mee langs innovaties zoals robotica, machine learning, blockchain, internet of things, cloudservices, en virtual en augmented reality.

Ze stellen beheer voor nieuwe vragen. Welk object moet eigenlijk beheerd worden? Met welke gebruiker moet je in gesprek? Begrijpen we het verschil tussen beheren en vernieuwen? Kansen voor beheer zelf bieden ze ook. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van holographics voor gebruikersondersteuning.

Eijskoot stelde dat functioneel beheer te reactief is ingericht, leeft bij de waan van de dag. Dat mag proactiever. Van “Het overkomt mij” naar “Ik kies zelf”, van “Ik laat het op z’n beloop” naar “Ik prioriteer”, van “Ik hoor wel waar ze mee komen” naar “Ik heb de regie”. 

Wat vooral aankwam in de zaal: beheer zit niet tussen business en IT, maar tussen business/management en business/uitvoering. Eijskoot: “We moeten toe naar strategie-operatie alignment. In plaats van business-IT alignment. Oftewel: zie het niet langer horizontaal, maar verticaal. Beheer moet dus meer integraal worden aangestuurd.”

Reacties van deelnemers:

“Functioneel beheer moet vanuit de business gebeuren. Het is heel divers. Van instandhouden en optimaal benutten, naar continu verbeteren en participeren in veranderingen. Dat moeten wij bij ons ook verder uitdiepen. We kunnen daarmee laten zien dat we een waardevolle afdeling zijn van en voor de directie.”

“Het vak is nog veel breder dan ik al dacht. Je hebt al snel een beperkte blik.”

De presentatie ‘Innovaties in beheer’ van Jeroen Eijskoot.

Zie ook de lijst innovaties.