Dit artikel hoort bij: Bedrijfsvoering IenW 02

Sessie 3: Cybersecurity – maak je eigen radar

Jessica Maes en Diederik van Luijk houden zich dagelijks bezig met cybersecurity. Zij werken bij het Nationaal Cyber Security Center, onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dit NCSC ontwikkelde een radar waarmee je verwachtingen en trends in beeld krijgt die van invloed zijn op de digitale veiligheid van Nederland de komende jaren.

Maes en Van Luijk lichtten toe: “Zo’n radar is te vergelijken met een buienradar. Op basis daarvan kun je bepalen of je een paraplu of regenpak meeneemt of dat dit niet nodig is. Zo is het ook met de Cybersecurityradar. Welke maatregelen moet je nemen om het gevaar binnen de perken te houden of af te wenden?”

Ook in functioneel beheer is het nuttig om trends en verwachtingen mee te nemen in het denken over producten die je beheert of gaat beheren. “Niet achter incidenten aanrennen, maar anticiperen op de risico’s en de maatregelen die je daarvoor kunt inzetten”, aldus de sessieleiders.

Tijdens de interactieve sessie werd in groepjes een eigen cybersecurityradar gemaakt. Een paar voorbeelden van items waar deelnemers mee kwamen: vergrijzing (kunnen we het allemaal nog wel bijhouden?), de cloud (hoe veilig is die eigenlijk?), kunstmatige intelligentie (hebben we de controle nog wel?), Facebooklekken (zijn die überhaupt te voorkomen?) en fakenews (wat is echt en wat onecht?).

Reacties van deelnemers:

“Zeer nuttige sessie. De radar van het NCSC geeft houvast als je aandachtsgebieden in kaart wilt brengen voor de nabije toekomst. Waar moeten we mee aan de slag? Ook is het een hulpmiddel om met managers en collega’s het gesprek aan te gaan over cybersecurity.”

“Fijn dat we een boekje kregen met uitleg over de Cybersecurityradar.”

De presentatie ‘Cybersecurity – maak je eigen radar’ van Jessica Maes en Diederik van Luijk.