Hoe kunnen we ook ná de coronacrisis de positieve effecten van verminderde zakelijke mobiliteit vasthouden? Dat onderzocht coalitie Anders Reizen, een coalitie van ruim vijftig grote organisaties met een vertegenwoordiging van bijna een half miljoen medewerkers.

Icoon gesprek

'Thuiswerken kan, zonder dat de organisatie daaronder lijdt.'

“Onze missie is een gezonder en schoner Nederland, door de CO2-uitstoot van zakelijk verkeer te halveren”, vertelt Hugo Houppermans, directeur van coalitie Anders Reizen, in dit interview met Duurzaambedrijfsleven.nl.

Pas de afgelopen maanden is duidelijk geworden dat thuiswerken ook daadwerkelijk kan, zonder dat de organisatie daaronder lijdt. Niet reizen is bovendien de beste manier om CO2 te besparen. Coalitie Anders Reizen onderzocht of de nieuwe manier van werken houdbaar blijft, ook als Nederland beetje bij beetje weer opengaat.

Houppermans: “Het belangrijkst is dat werknemers de mogelijkheid krijgen om tijd- en plaatsonafhankelijk te blijven werken. Je moet verder kijken dan alleen goede werkvoorzieningen thuis. Dit is meer dan een mobiliteitskwestie. Het is een organisatievraagstuk geworden.”

Gedragsverandering in de organisatie

Om iedereen in de organisatie mee te krijgen is gedragsverandering nodig. “We ontdekten dat mensen zich over het algemeen thuis beter concentreren dan op werk, waardoor de productiviteit hoger ligt. Werkgevers besparen bovendien reis- en verblijfkosten. Nu zowel werkgevers als werknemers weten wat thuiswerken kan opleveren, is er momentum om gedrag blijvend te veranderen.”

Icoon gesprek

'We moeten veel meer garanties bieden.'

Vertrouwen en betrokkenheid

Volgens Houppermans is er in de volgende fase een grote rol weggelegd voor leiderschap. “Het is de taak van de werkgever om duidelijke richtlijnen uit te zetten; bijvoorbeeld twee dagen op kantoor, drie dagen thuis. De focus van de werkgever zal meer op resultaten moeten liggen, dan op aanwezigheid. Vertrouwen is hierbij belangrijk.”

Spreiden

Mobiliteit moet veel meer gespreid worden. “Veel mensen rijden in de spits zodat ze dan een parkeerplaats, werkplek of laadpaal kunnen bemachtigen.” Een onwenselijke prikkel vindt Houppermans. “We moeten veel meer garanties bieden, zoals het aanbieden van een reserveringsysteem voor parkeerplek of laadpaal.”

Misvattingen

Aan de werkgevers die een lagere productiviteit vrezen wanneer hun personeel thuiswerkt, vraagt Houppermans of deze angst uitgekomen is tijdens de corona-periode. “Zo niet, breng dan eens in kaart wat het mogelijk aan kostenbesparing kan opleveren als reiskostenvergoeding wegvalt of minder kantoorruimte nodig is. Soms is de trigger om te veranderen plat, maar uiteindelijk draagt het bij aan een schoner Nederland en waarschijnlijk ook aan gezondere en vitale werknemers.”

Dit magazine in de mail? Klik hier.