Zakelijke mobiliteit verduurzamen heeft allerlei voordelen. Voor de maatschappij én voor u. Hieronder leest u wat de grootste (fiscale) voordelen van een elektrische auto zijn.

Icoon geld

Welke fiscale voordelen zijn er als u een elektrische auto bezit of wil kopen?

Om de aanschaf of lease van elektrische auto’s te bevorderen, is er een aantal fiscale voordelen voor zakelijke rijders.

  • U betaalt geen belasting op personenauto’s en motorrijwielen (BPM) bij een volledig elektrische auto. De hoogte van de BPM wordt bepaald door de hoeveelheid CO2 die de auto uitstoot. Elektrische auto’s stoten geen CO2 uit en daarvoor hoeft u dus geen BPM te betalen. Dit geldt in ieder geval nog tot 1 januari 2025.

  • U betaalt geen motorrijtuigenbelasting (MRB) voor een volledig elektrische auto. Dit geldt tot en met 2024. In 2025 betaal je 25% van de MRB.

  • Voor zakelijke rijders geldt een verlaagde bijtelling. Voor conventionele auto’s is de bijtelling 22%, voor elektrische auto’s is dat (onder voorwaarden) 8% in 2020, 12% in 2021 en 16% in 2022.

  • U kunt gebruik maken van de MIA en Vamil regeling. De Milieu-investeringsaftrek (MIA) levert een fiscaal voordeel op voor investeringen in milieuvriendelijke producten of bedrijfsmiddelen, waaronder elektrische voertuigen of een oplaadpunt. Hier leest u daar meer over.

Icoon natuur

Is elektrisch rijden goedkoper dan rijden met een conventionele auto?

Mede door de fiscale voordelen van de overheid is elektrisch rijden goedkoper. De aanschafkosten voor een volledig elektrische auto zijn weliswaar hoger dan voor een conventionele auto, maar de gebruikskosten zijn veel lager. Het is daarom voordeliger om voor een elektrische auto te kiezen.

Icoon elektrische auto

Stoot een elektrische auto echt minder CO2 uit dan een conventionele auto?

De CO2-uitstoot van een stekkerauto is over zijn hele leven gemiddeld 40 procent lager dan die van een benzine-auto. Bovendien wordt in Nederland steeds meer groene elektriciteit gemaakt. Een van de doelen uit het Klimaatakkoord is dat 75 procent van onze elektriciteit in 2030 met zon en wind wordt gemaakt. Met de jaren wordt rijden met elektrische auto’s daardoor steeds beter voor het klimaat.

Meer lezen hierover? Kijk op de website van Milieucentraal.nl

Nieuwe edities van dit magazine in de mail? Klik hier.