Werkgevers bevinden zich in een snel veranderende samenleving. Dit betekent continu schakelen en flexibel zijn. Tegelijkertijd biedt het kansen om bestaand beleid onder de loep te nemen en bepaalde nieuwe gewoonten te bestendigen, zodat verduurzaming van de organisatie versneld wordt. Er zijn veel initiatieven en platformen waar informatie wordt gedeeld. Hieronder een overzicht.

een icoon over thuiswerken met een laptop en huis

Informatie van de Rijksoverheid

Hoe kunt u bijdragen aan duurzame woon-werk en zakelijke mobiliteit? Tijdens coronatijd hebben we duurzamer reisgedrag ontwikkeld: onder andere door hybride werken en het invoeren van flexibel(er) mobiliteitsbeleid. Duurzamer reizen kan op verschillende manieren: we kunnen minder reizen, andere vervoersmiddelen gebruiken, of schonere brandstoffen gebruiken. Op deze pagina leest u praktische tips vanuit de Rijksoverheid die hierbij kunnen helpen.

Hybride werken: 

Icoon over afspraken maken

Regionaal

Op platform zowerkthet.nl hebben regionale werkgeversnetwerken de handen ineengeslagen om werkgevers zo goed en makkelijk mogelijk op weg te helpen bij mobiliteitsvraagstukken. 

Zo Werkt Het Fossielvrij

Fossielvrij(er) woon-werkverkeer wordt steeds belangrijker. Om zoveel mogelijk bedrijven duurzamere opties te laten ontdekken voor hun bedrijfsmobiliteit, organiseerde het mobiliteitsplatform Zo Werkt Het eind vorig jaar de Fossielvrije Week. Het werd een inspirerende week waarin wij met Zo Werkt Het, jou als bedrijf uitdaagden om de eerste stap te zetten richting een duurzame verandering. Deelname aan deze campagne was volledig kosteloos. Deelnemende organisaties ontvingen praktische tips, fossielvrij promotiemateriaal om de campagne binnen het bedrijf te promoten en kan het gratis gebruik maken van het adviesteam. 

Doen jullie ook mee aan de Fossielvrije Week van 31 oktober tot en met 4 november? Meld je hier aan!

Hybride werken

Door corona werkten veel mensen thuis. Deze afname in het woon-werkverkeer zorgde voor een minder drukke spits, zowel op de weg als op het spoor. Het leidde tot 20% minder CO2-uitstoot en er was geen hyperspits meer in het OV. Hoe kunnen we, nu de samenleving weer (meer) open gaat, deze positieve effecten behouden? Hoe spreiden we straks het verkeer over de dag en week en hoe mijden we mobiliteit? Op deze pagina vindt u als u naar beneden scrollt de kop 'Hybride werken: samen houden we Nederland bereikbaar'. Hier zijn een aantal handige informatieve folders en infographics te vinden over het inrichten van tijd- en plaatsonafhankelijk werken in de organisatie.

Icoon route

Coalitie Anders Reizen: behoud van thuiswerken vraagt nieuwe kijk op werkstructuren

Hoe gaat het grote Nederlandse bedrijven af die hebben gekozen voor hybride werken en duurzaam reizen? Welke obstakels moeten zij overwinnen om dat tot een succes te maken? Zoals wet- en regelgeving, oude gewoonten, of het ontbreken van voorbeeldgedrag. Hugo Houppermans, directeur van de Coalitie Anders Reizen, gaat op onderzoek uit. 

De stijgende energieprijzen zijn voor veel thuiswerkers reden om weer vaker naar kantoor te gaan, blijkt uit onderzoek in opdracht van Anders Reizen. Uit het onderzoek blijkt verder dat de meerderheid van de werkgevers werknemers niet stimuleert om duurzamer te reizen of de woning – oftewel: de thuiswerkplek – te verduurzamen. 

Aan de hand van 10 koplopermaatregelen, werken de leden aan de vermindering van hun CO₂-uitstoot. Deze koplopermaatregelen leiden tot een nieuw mobiliteitsbeleid; het nieuwe normaal in het zakelijke verkeer.

Terugkerende artikelen

Dit e-zine heeft een aantal terugkerende pagina's met belangrijke informatie. Hieronder staan ze opgesomd: