Zakelijke mobiliteit verduurzamen heeft allerlei voordelen. Voor de maatschappij én voor u. Hieronder leest u wat de grootste (fiscale) voordelen van een elektrische auto zijn.

Icoon geld

Welke fiscale voordelen zijn er als u een elektrische auto bezit of wil kopen?

Om de aanschaf of lease van elektrische auto’s te bevorderen, is er een aantal fiscale voordelen voor zakelijke rijders.

  • U betaalt geen belasting op personenauto’s en motorrijwielen (BPM) bij een volledig elektrische auto. De BPM wordt geheven op basis van de hoeveelheid CO2 die de auto uitstoot. Volledig elektrische auto's stoten geen CO2 uit waardoor er geen BPM verschuldigd is. Tot 1 januari 2025 is geen BPM verschuldigd voor motorrijtuigen met een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer.

  • U betaalt geen motorrijtuigenbelasting (MRB) voor een volledig elektrische auto. Dit geldt tot en met 2024. In 2025 betaalt u 25% van de MRB.

  • Voor zakelijke rijders geldt een verlaagde bijtelling, bij privégebruik van de auto. Voor elektrische auto’s is de bijtelling over de eerste €35.000,- van de cataloguswaarde 12% in 2021, 16% in 2022 t/m 2024 en 17% in 2025. Voor het eventuele restant boven de €35.000,- (na 2022 is dat € 30.000,-) cataloguswaarde geldt de reguliere 22% bijtelling. De verlaagde bijtelling blijft gedurende 60 maanden na de maand van de datum eerste toelating van de auto van kracht. De datum van eerste toelating is de datum waarop het voertuig, waar ook ter wereld, voor het eerst op de weg is toegelaten.  Dit betekent dat voor een voertuig met een eerste toelating per 1 mei 2022 het bijtellingstarief 12% blijft tot en met 1 mei 2027. Op waterstof, aangedreven elektrische auto’s en zonnecelauto's hebben de genoemde bijtellingskorting over de gehele cataloguswaarde. 

  • U kunt als ondernemer of onderneming gebruik maken van de MIA en Vamil regeling. De Milieu-investeringsaftrek (MIA) levert een fiscaal voordeel op voor investeringen in milieuvriendelijke producten of bedrijfsmiddelen, waaronder elektrische voertuigen of een oplaadpunt. Hier leest u daar meer over.

Dit tips-artikel is afkomstig uit e-zine editie 6. Op 20 oktober 2022 werd het artikel geüpdatet waardoor het weer helemaal actueel is.

Icoon natuur

Is elektrisch rijden goedkoper dan rijden met een conventionele auto?

Mede door de fiscale voordelen van de overheid is elektrisch rijden goedkoper. De aanschafkosten voor een volledig elektrische auto zijn weliswaar hoger dan voor een conventionele auto, maar de gebruikskosten zijn veel lager. Het is daarom voordeliger om voor een elektrische auto te kiezen.

Icoon elektrische auto

Stoot een elektrische auto echt minder CO2 uit dan een conventionele auto?

De CO2-uitstoot van een stekkerauto is over zijn hele leven gemiddeld 40 procent lager dan die van een benzine-auto. Bovendien wordt in Nederland steeds meer groene elektriciteit gemaakt. Een van de doelen uit het Klimaatakkoord is dat 75 procent van onze elektriciteit in 2030 met zon en wind wordt gemaakt. Met de jaren wordt rijden met elektrische auto’s daardoor steeds beter voor het klimaat.

Meer lezen hierover? Kijk op de website van Milieucentraal.nl

Nieuwe edities van dit magazine in de mail? Klik hier.