Tekst Charlotte van den Berg
Foto Hans Tak
Tienduizenden mensen zetten zich dagelijks in om onze samenleving zo rechtvaardig en veilig mogelijk te maken. De JenV-onderdelen die zich daarmee bezighouden, doen dat op verschillende thema’s en terreinen. Werk je bij het Centraal Justitieel Incassobureau, dan voel je je misschien niet direct verwant met het Nederlands Forensisch Instituut of de Raad voor de Kinderbescherming. Toch komen leidinggevenden van uiteenlopende delen van JenV regelmatig in kleine groepen bij elkaar. Om samen te leren, ván en mét elkaar.
Samen
JenV’ers zijn in hun werk op zoek naar balans. Bijvoorbeeld tussen de rechten van slachtoffers en verdachten, of tussen veiligheid en privacy. Dat zijn lastige afwegingen. Ook talrijke mensen bij andere overheden, bedrijven en instellingen werken aan een rechtvaardig en veilig Nederland. Zij aan zij met JenV. Dat is ook nodig; alleen mét elkaar los je ingewikkelde vraagstukken op.
De een brengt wekelijks uren in een gevangenis door, de ander duikt juist in onderzoeksrapporten en analyses. Sommigen werken aan strategische plannen voor de komende vijf jaar, anderen helpen vreemdelingen die net in ons land zijn gearriveerd. Wat al deze professionals delen, is dat zij leidinggevenden zijn van een team binnen het domein van justitie en veiligheid. Ze hebben nog iets gemeen: juist omdat het om rechtvaardigheid en veiligheid gaat, voelen zij de druk hun complexe werk zo goed mogelijk te doen. En ‘goed’ betekent vaak ook snel, duidelijk en op het beste moment.
Columbus
Binnen JenV is een programma voor leiderschapsontwikkeling samengesteld. In dit zogenoemde Columbus-traject, bekwamen JenV-collega’s zich in een vorm van leiderschap waarbij hun teams het best gedijen. Vorige maand kwamen leidinggevenden bij elkaar voor de aftrap van hun traject. Waar werken zij aan? En welke meerwaarde zien ze in hun samenkomst?