Zestien private en publieke partijen uit Kentucky en Nederland slaan de handen ineen om de glastuinbouw in de Amerikaanse staat een impuls te geven. De bouw van enkele hightech kassen met Nederlandse technologie moet de groei van de tuinbouwketen in Kentucky versnellen. Onder meer kassenbouwer Dalsem en groene hogeschool HAS zijn vanuit Nederlandse zijde betrokken bij het initiatief.

De zestien deelnemers van het consortium zetten afgelopen zomer hun handtekening onder een intentieverklaring. Op dit moment worden die intenties verder uitgewerkt.

Belangrijke initiatiefnemers van de samenwerking zijn de overheid van Kentucky en de private investeerder AppHarvest. Deze twee hebben Nederlandse en Amerikaanse partijen aan zich weten te binden. Hiervoor zijn zij ook verschillende keren naar Nederland gekomen.

Jan Pieter Dalsem
Jan Pieter Dalsem
Toine Hattink
Toine Hattink

Innovatieve tomatenkas

Eind oktober is de eerste kas officieel in gebruik genomen. Dit complex is turnkey opgeleverd door Dalsem. Het gaat om een innovatieve kas van 25 hectare waarin tomaten worden geteeld. De jongste innovatieve technologie uit Nederland wordt in de kas toegepast.

Begin 2021 begint de Westlandse kassenbouwer aan de bouw van een volgende tomatenkas, ook 25 ha groot. Het teeltproces in dit tweede complex wordt door Dalsem omschreven als data driven growing en is nog innovatiever dan de eerste kas. In de loop van volgend jaar start de bouw van een derde kas van 6 ha waarin sla wordt geteeld.

Terug in de VS

Kassenbouwbedrijf Dalsem is vrijwel volledig gericht op het buitenland. Op dit moment ontwikkelt de onderneming tuinbouwcomplexen in onder meer China, Rusland en de VS. Na een afwezigheid van bijna 20 jaar is Dalsem weer terug op de Amerikaanse markt. “Voor ons is de bouw van de drie kascomplexen in Kentucky voor onze klant AppHarvest niet alleen commercieel interessant, maar is het ook een kans om onze activiteiten in de VS komende jaren verder uit te breiden”, zegt directeur Jan Pieter Dalsem.

Innovatieve tomatenkas in aanbouw in Kentucky
Innovatieve tomatenkas in aanbouw in Kentucky

Stimulans regionale economie

Op dit moment importeert de VS veel verse groenten uit Mexico. De verwachting is dat de productie zich steeds meer gaat verplaatsen naar de VS zelf. De staat Kentucky loopt hierin voorop. Doel van de regionale overheid is dat de groenteteelt onder glas een stevige impuls geeft aan de economie en aan veel mensen werk gaat bieden. Op dit moment is circa 40% van de beroepsbevolking in Kentucky werkloos.

Dalsem spreekt over een bijzonder project. “AppHarvest, de initiator van de Amerikaans-Nederlandse samenwerking, kijkt verder dan het eigen financiële belang. De onderneming wil de hele glastuinbouw in Kentucky op een hoger plan brengen, bijvoorbeeld door ook het onderwijs hierbij te betrekken.”

Westland in Kentucky

Uiteindelijk doel van het consortium is om een soort Westland in Kentucky te realiseren, inclusief de bijbehorende afzet- en kennisinfrastructuur. Dat leidt volgens Dalsem tot een verbetering van het investeringsklimaat in de sector. “Het consortium gaat hierin een belangrijke rol spelen. Wij kunnen bijvoorbeeld participeren in nieuwe opleidingstrajecten.”

Betrokkenheid HAS Den Bosch

De HAS uit Den Bosch is een van de andere partijen uit Nederland die zijn aangesloten bij het consortium. De hogeschool gaat twee universiteiten in Kentucky, beide ook deelnemer van het samenwerkingsverband, assisteren bij de opzet van een speciaal tuinbouwonderwijsprogramma. De relatie tussen de HAS en de twee universiteiten biedt ook mogelijkheden voor uitwisseling van studenten over en weer.

'De samenwerking biedt veel kansen voor onze hogeschool en dan vooral voor onze studenten'

Stage in Kentucky

Toine Hattink, lid van de directie van het cluster Agri & Agribusiness aan de HAS, is erg enthousiast over het Kentucky-consortium. “De samenwerking biedt veel kansen voor onze hogeschool en dan vooral voor onze studenten.”

HAS-studenten zijn verplicht om een stage te doen in het buitenland. Ook volgen zij vaak een deel van hun programma aan een buitenlandse opleiding. Daarvoor werkt de hogeschool wereldwijd samen met zo’n twintig universiteiten, waaronder twee in de VS. Hattink: “Op het gebied van tuinbouw is de VS voor onze studenten erg aantrekkelijk. Wij waren daarom al op zoek naar nieuwe samenwerkingspartners. Via het consortium hebben wij die nu in Kentucky gevonden. Dat een aantal belangrijke bedrijven uit de Nederlandse tuinbouwketen, zoals Dalsem, Priva en Rijk Zwaan, zijn aangehaakt, maakt het voor ons extra interessant.”

Expertisecentrum

Een van de voorgenomen acties van het consortium is de ontwikkeling van een expertisecentrum, wat niet alleen een onderzoekscentrum wordt, maar ook een locatie ter promotie van de verdere ontwikkeling van het nieuwe tuinbouwcentrum, vergelijkbaar met het World Horti Center in Naaldwijk. de HAS wordt mogelijk betrokken bij de ontwikkeling van dit centrum.

Meer informatie:

•    Tuinbouwproject Dalsem

•    Studeren aan de HAS

•    Nederland en Kentucky slaan handen ineen voor duurzame groenteteelt (juli 2020)

•    Ondertekening samenwerkingsovereenkomst tussen 16 Amerikaanse en Nederlandse partijen