Tekst Rob Langeveld
Foto Video: Broekhuizen Wirtz

Soms vindt arbeid- en organisatiepsycholoog Tosca Gort kritiek ‘best wel leuk’. Omdat ze er van kan leren. De oprichter en directeur van GORTcoaching kan zich goed voorstellen dat VWS’ers worden geraakt door de soms meedogenloze kritiek aan het adres van VWS en VWS’ers. Ze geeft tips om je ertegen te wapenen, en er zelfs gebruik van te maken. VWS’ers kunnen via het A&O-fonds gratis coaching krijgen. 

Tosca Gort – Arbeids- en Organisatiecoach GortCoaching:
Eigenlijk komen alle vraagstukken die je in het leven kunnen raken voorbij. Kritiek is daar een onderdeel van. 

*Muziek speelt* 

Tosca Gort – Arbeids- en Organisatiecoach GortCoaching:
Ik ben Tosca Gort, arbeids- en organisatiepsycholoog bij GortCoaching.nl. Het grootste coachbureau van Nederland. 

*Muziek speelt* 

Beeldtekst: Wat is het belangrijkst bij het omgaan met kritiek? 

Tosca Gort – Arbeids- en Organisatiecoach GortCoaching:
Ja, omgaan met kritiek is natuurlijk echt een enorm onderwerp. Hoe gaan we daarmee om als mens? Maar het belangrijkste is om te weten hoe je hersenen eigenlijk werken. Op het moment dat we kritiek krijgen, gaat je zogeheten amygdala gaat aan. Dat is onderdeel van je limbisch systeem en het probleem is, dat effect kan heel heftig zijn. Dus je hart gaat snel kloppen, en je krijgt het soms warm, dat heeft echt, je merkt ook een fysieke en mentale impact op je. En belangrijk is om te weten dat zo'n reactie ook altijd weer tot rust komt. Dus het eerste wat je moet doen als je kritiek krijgt, is je aan amygdala eigenlijk dus je emotionele reactie, heel even tot rust laten komen. Want we weten allemaal dat als je in die emotie die mail terug gaat sturen, dat dat niet het beste werkt. 

*Muziek speelt*

Beeldtekst: Kun je leren omgaan met kritiek? 

Tosca Gort – Arbeids- en Organisatiecoach GortCoaching:
Omgaan met kritiek is een skill, is een vaardigheid, een competentie die je jezelf kan aanleren. Je zult ook zien dat als je 'm aanleert en dat je het eenmaal onderdeel van je eigen menszijn maakt, dat je ook echt gelukkiger ervan wordt. 

*Muziek speelt*

Beeldtekst: Zijn er regels voor omgaan met kritiek? 

Tosca Gort – Arbeids- en Organisatiecoach GortCoaching:
Ja, er zijn een aantal algemene regels voor het omgaan met kritiek en dat is eigenlijk... Dit kan iedereen ook googlen, dit kun je vinden op internet en er zijn een aantal regels voor en regels zijn dus bijvoorbeeld laat de klager uitpraten, zeg sorry, stel zinvolle vragen, wees eerlijk, stuur klagers niet door, maar help ze ook echt, blijf rustig en verdiep. Dus daar komt weer die nieuwsgierigheid bij kijken. Ja, dit zijn eigenlijk algemene regels om beter om te gaan met kritiek.

*Muziek speelt* 

Beeldtekst: Krijg je zelf weleens kritiek? 

Tosca Gort – Arbeids- en Organisatiecoach GortCoaching:
Krijg ik zelf vaak kritiek? Op dit moment krijg ik niet vaak kritiek op mijn werk, omdat overal waar ik zichtbaar over ben, is vaak mensen helpen en tips geven. En ik krijg wel soms mailtjes die zeggen van hé, dat was echt leuk, of dat was echt wel een tip. En natuurlijk ja, in mijn functie, gewoon als directeur, krijg ik natuurlijk heel veel kritiek, want je maakt fouten. Je maakt een beslissing en dat blijkt helemaal geen goede beslissing te zijn en daar moet je dan weer mee omgaan. Het is menselijk. Kritiek is onderdeel van groei en mens zijn dus ik vind kritiek stiekem altijd wel leuk omdat ik dan in debat kan gaan wie het best idee heeft. Dus ja, dat vind ik altijd wel een persoonlijke uitdaging om ook te doen.

*Muziek speelt* 

Beeldtekst: Wat is jouw advies aan VWS’ers die worden geconfronteerd met kritiek vanuit (social) media en politiek?

Tosca Gort – Arbeids- en Organisatiecoach GortCoaching:
Nou, het belangrijkste is om als hardwerkende VWS-er als je aan beleidsstukken heb gewerkt en er komt de volgende dag heel veel kritiek op, is om te weten dat kritiek komt en gaat, en het wordt ook makkelijker met de jaren. Dus dan kun je er beter mee omgaan. Dus probeer voor jezelf een middenweg te vinden tussen niet helemaal afsluiten, want dat wil je niet, want dan ontzeg je jezelf van geluk en van het binnennemen van de kritiek van, goh, wat wordt hier nou echt mee bedoeld en daar moet je een beetje sterk voor zijn en uit de emotie voor raken. Door de jaren heen leer je dat vanzelf en dat is heel prettig. Als je jezelf hierin zou willen verdiepen dan kan ik aanraden om daarmee aan de slag te gaan met een coach. Een coach kan één op één met jou trainen om hiermee om te gaan, om hier meer rust mee te vinden in je leven. Dus ik zou zeggen, doen.

*Muziek speelt* 

Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verschijnt in beeld.

Beeldtekst: Meer weten?
Ga naar www.gortcoaching.nl/vws

*Muziek eindigt*