Tekst Adriaan Duivesteijn
Foto René Verleg

De 31-jarige senior beleidsmedewerker van de directie Patiënt en Zorgordening Vikas Soekhai is van huis uit gezondheidseconoom en gezondheidsjurist. Niet gek dat in dit coronatijdperk zijn aandacht ook uitgaat naar de economische gevolgen van de pandemie. Maar hij heeft ook volop tijd om series te ‘bingen’. En om te promoveren. Zijn proefschrift hoopt hij later dit jaar te verdedigen.

 

#1 'Naked Statistics’

In een tijd waarin we worden volgestampt met data en dashboards, is er behoefte aan hulp bij het lezen van tabellen, grafieken. Dat doet Charles Wheelan, een Amerikaanse publicist en universitair docent die op een simpele manier schrijft over complexe onderwerpen. In ‘Naked Statistics’ laat hij het nut van cijfers zien, maar ook dat cijfers geen absolute waarheden zijn. Interessant en leesbaar niet alleen voor economen, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in cijfers en statistieken.

Lees de recensie in The New York Times: 

Nakes Statistics - New York Times

#2 Waterstofcentrale Suriname

Ik ben in Nederland geboren, mijn ‘roots’ liggen in Suriname. De vorige regering heeft het land in grote financiële problemen achtergelaten. Investeringen zijn heel erg nodig, niet als laatst voor de werkgelegenheid. Belangrijk is dat Suriname niet te veel afhankelijk wordt van andere landen. Maar het deed mij goed toen ik onlangs las dat een Deens bedrijf meer dan één miljard euro steekt in de ontwikkeling van een waterstofcentrale, een oppepper voor de werkgelegenheid!

Bekijk het filmpje op het Surinaamse STVS Journaal 

Surinaamse parlementariërs reageren op komst waterstofcentralen in Suriname

#3 Bitcoins

Als student investeerde ik al een klein bedrag in Bitcoins en heb ik mij verdiept in de filosofie hierachter. Er is in de media veel aandacht voor Bitcoins. Wat mij opvalt is dat het eigenlijk alleen over het koersverloop gaat en de paniek als de koers weer eens fors daalt. Er is nauwelijks aandacht voor de filosofie achter de Bitcoins en dat vind ik veel interessanter.

Lees het artikel op businessinsider.nl 

Blockchain - Hand aan een ketting

#4 ‘Better call Saul’, Netflix

In dit coronatijdperk heb je volop tijd om naar series te kijken. Wij hebben voor ‘Better call Saul’ de tv aangezet en we zijn blijven kijken. Het is een ‘spinoff’ van ‘Breaking ‘Bad’, maar als verhaal gaat het daaraan vooraf. Het laat zien hoe advocaat Jimmy McGill, ook Saul Goodman genoemd, in de drugswereld terecht is gekomen. Dat gebeurt met veel cynisme en humor. En daar houd ik van.

Bekijk de trailer

screenshot serie Better call Saul

#5 ‘Shelter from the storm’

De pandemie raakt alles en iedereen, ook de inrichting van onze welvaartsstaat. Het klassieke idee is dat vooral minderbedeelden van de welvaartstaat profiteren. Nu zien we dat iedereen in zijn bestaan wordt geraakt. Met miljarden proberen overheden over de hele wereld de schokken op te vangen. Hoe het verder gaat? We zullen moeten nadenken over een andere inrichting van de welvaartsstaat en geloof me, dat is een heel lastige opgave.

Lees het artikel in The Economist 

The economist - Shelter from the storm