Tekst Patricia Wiedijk
Foto Hans Roggen

Raymond Knaap (68) was tot 24 juli coördinerend beleidsmedewerker bij de directie Macro-economische vraagstukken en arbeidsmarkt (MEVA). Na 41,5 dienstjaren ging hij op 1 oktober officieel met pensioen. Raymond is muzikant in hart en nieren en was een jaar of acht de zanger en percussionist van de ‘Als je van VWS’-band.

#1 De tolk van Java van Alfred Birney

Mijn beide ouders hebben na de oorlog met Japan ook de Bersiap-periode meegemaakt. Mijn vader is ontsnapt uit het jappenkamp. Hij was letterlijk en figuurlijk stilgevallen. Die hele donkere periode werd doodgezwegen. Ik heb nooit eerder de behoefte gehad om erover te praten maar naarmate je ouder wordt, ga je toch op zoek naar je eigen ‘roots’. Door mijn nichtje ben ik het boek ‘De tolk van Java’ gaan lezen. Ik leerde over de verschikkingen die mijn ouders hebben moeten doorstaan. Ik kon maar kleine stukjes achter elkaar lezen, het kwam té dichtbij en was té verschrikkelijk. Onze hele familie heeft als bootvluchtelingen ‘avant la lettre’ aan Indonesië moeten ontkomen.

De tolk van Java, Alfred Birney | 9789044538502 | Boeken | bol.com

De tolk van Java

#2 Zomergasten met Alfred Birney

In ‘Zomergasten’ vertelt Alfred Birney hoe Nederland onderdrukking, uitbuiting en slavernij in Nederlands-Indië doodzweeg, hoe slavernij er nu uit ziet en nog steeds wereldwijd voorkomt. Bizar was het stukje interview met Amerikaanse oorlogsveteranen, die het doden van anderen missen vanwege de adrenalinerush die het geeft. Ik herken de dingen die hij vertelt, hoe hij als Indo in het leven staat, muziek als medicijn koestert en moeilijke onderwerpen weglacht.

Bekijk Zomergasten met Alfred Birney

Zomergasten met Alfred Birney

#3 De mens achter de soldaten

In de Volkskrant van 3 september 2021 staat een fotoreportage van Amerikaanse soldaten die zich tijdens de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan over de Afghaanse kinderen ontfermen. Het laat het andere gezicht van mensen zien. Soldaten kunnen ook vaders en moeders zijn, die naar hun eigen kinderen verlangen en nichtjes en neefjes hebben. Deze foto’s kun je niet met droge ogen bekijken. Het raakt je, ook al besef ik dat het een imagocampagne is!

Fotoreportage Afghanistan

#4 De meeste mensen deugen

‘De meeste mensen deugen’ heb ik gelezen op advies van mijn schoonzoon, omdat hij er ontzettend vrolijk en optimistisch van werd. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt! Het is een waanzinnig goed boek dat ik in één keer heb uitgelezen. Bregman vraagt zich af waarom wij overwegend zo’n negatief mensbeeld hebben. Hij wijst als bron op onze dagelijkse dosis ‘nieuws’ met allerlei narigheid en ellende want ‘shit sells’. Rutger verweeft de jongste inzichten uit de psychologie, economie, biologie en archeologie en neemt je mee op reis door de geschiedenis en geeft antwoorden op oude vragen. Een echte aanrader!

De meeste mensen deugen, Rutger Bregman | 9789082942187 | Boeken | bol.com

De meeste mensen deugen - Rutger Bregman

#5 Love will find a way

Van donker naar licht! Ik sluit mijn Media Top Vijf positief af met een prachtig jazzy nummer. Ik speel dit nummer zelf met mijn huidige band. De compositie zit mooi in elkaar en de tekst is prachtig en raakt je meteen. Iedereen kan zich erin herkennen. Het is zo hoopvol. Licht en liefde zijn er altijd, maar je moet wel bewust besluiten ernaar te kijken en je erop willen richten.

Luister naar Love Will Find A Way ♫ Jeff Cascaro

Jeff Cascaro