Tekst Douwe Anne Verbrugge
Foto Edwin Walvisch

Marit Hommel (43) is een klein half jaar manager Personeel en Organisatie bij de directie OBP. Ze is gek op pumps. En weet zichzelf goed te reflecteren. “Het is een gave om je eigen mening en opvattingen niet als maatstaf te nemen voor de ander.”

Kleurrijke pumps zijn dat!

“Leuk hè! Ik houd wel van dat uitgesprokene. Of ik zelf net zo kleurrijk ben? Niet dat ik een paradijsvogel ben, maar ik heb wel wat gekleurde veren. Ik ben een beetje eigenzinnig, open en makkelijk in de omgang en ik vind het mooi als mensen doen wat ze zelf leuk vinden. Karakter tonen. Maar ik draag ook geregeld hele degelijke donkerblauwe pumps. Ik ben er niet op uit om op te vallen.”
 

Heb je altijd een passie voor pumps gehad?

“Tja, ik heb zo’n tachtig paar. Dus ik verzamel ze al best een tijdje. Soms leen ik een paar (maatje 39) uit aan vriendinnen, daar doe ik niet moeilijk over. Maar vooral mijn zoektochten naar mooie schoenen of kleding, vind ik zo ontspannend. Urenlang kan ik door een stad dwalen. Liefst alleen. Ik maak een praatje met mensen die ik ontmoet, ik zie dingen die ik nooit eerder heb gezien… heel rustgevend. Dat kan binnen mijn eigen woonplaats Bergen op Zoom, maar ik ga ook graag naar Breda of Amsterdam.”
 

Hoe kijk jij aan tegen het VWS-traject ‘Ambtelijk vakmanschap’?

“Het is een gave om je eigen mening en opvattingen niet als maatstaf te nemen voor de ander. Dat geeft een verrijking aan ieders ambtelijke vakmanschap. En met goede reflectie, door jezelf en met input van je collega’s, krijg je beter inzicht in je eigen handelen en het succes daarvan. Heel gezond, zeker als je werkt voor de publieke zaak. Aan ambtelijk vakmanschap moet je verder vooral zelf kleur geven”.
 

Ben je weleens nerveus?

“Niet vaak, maar ik kan onrustig worden van heel bedachtzame, evenwichtige mensen. En die kom ik geregeld tegen, haha! Als zij bijvoorbeeld heel lang wachten met het geven van een antwoord op een vraag van mij, kan ik onzeker worden. Dan denk ik: ‘Sla ik de plank nu helemaal mis?’. Dat is vaak helemaal niet het geval. Over reflectie gesproken: dit is voor mezelf dus een dingetje waar ik nog iets mee kan doen.”
 

Wat doe je na een drukke dag op het werk?

“De reuring opzoeken in de stad. Lekker eropuit. En sporten. In de sportschool doe ik nu de ‘Milon-cirkel’. Dat zijn cardio- en spieroefeningen. Extra intensief, in 35 minuten. Het moet bij mij allemaal niet te lang duren. Ook voor overleggen op het werk plan ik niet langer dan een half uur in. Ik houd het graag efficiënt.”