Tekst Astrid Dijkman
Foto Phil Nijhuis

Jurgen van Belle is teamcoördinator productveiligheid bij de directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie (VGP). Hij woont in Den Haag met een samengesteld gezin. Hij heeft dochters van 19 en 17 en een zoon van 14. Zijn partner komt oorspronkelijk uit Polen en samen zijn ze vaak in Krakow te vinden. Krakow komt ook terug in zijn media top 5, die hij - zo zegt hijzelf - in willekeurige volgorde heeft opgesteld.

#1 Naschrift Trouw

“Misschien een beetje gek, maar ik lees elke week Naschrift in Trouw. Twee pagina’s over iemand die is overleden. Soms een bekende Nederlander, vaker een onbekende Nederlander. Het heeft mij namelijk altijd verbaasd dat veel mensen graag beroemd willen zijn, succesvol en in die zin uniek. Naschrift laat zien dat je niet beroemd hoeft te zijn om een uniek leven te leiden. Over iedereen valt wel iets leuks te vertellen. Dat zie je in deze rubriek steeds weer en dat vind ik mooi.”

Naschrift (trouw.nl)

Foto van een naschrift op de website van Trouw
Bon: Trouw

#2 Een stukje spelen op een fluit

“LOL: Last one laughing is eigenlijk best een duffe serie op Prime Video over tien comedians in een huis, die zes uur lang niet mogen lachen. Maar als Bas Hoeflaak bloedserieus een liedje zingt over een stukje spelen op een fluit, maakt hij het de anderen heel lastig. Eén voor één barsten ze in lachen uit, tot tranen aan toe. Bas Hoeflaak heeft deze act later ook nog eens bij Umberto gedaan, maar toen was de grap er af en vond ik het niet geslaagd. Ook de rest van de serie vond ik niet zo leuk. Het gaat echt om dit ene stukje. Je moet het even zien; het is echt hilarisch.”

Bas Hoeflaak - Spelen op mijn fluit

Foto van Bas Hoeflaak
Bron: Amazon Prime Video

#3 Juicekanaal Life of Yvonne

“Bij VGP hebben we de regel dat we niet over werk praten als we met z’n allen in het bedrijfsrestaurant gaan eten. Dat lukt goed, want dan gaat het bijvoorbeeld over Juicekanaal Life of Yvonne. Dat is het lekker foute kanaal waarmee Yvonne Coldeweier roddels de wereld in helpt over Bekende Nederlanders. In één van haar vlogs noemde ze Rachel Hazes een gecremeerde kroket. Het leidde zelfs tot een rechtszaak.Misschien vinden anderen het heel plat, maar wij hebben er op het werk veel lol in. En we hebben er zelfs een aparte app-groep voor.”

Life of Yvonne
 

Screenshot van youtube kanaal Life of Yvonne
Bron: Life of Yvonne

#4 De Stamhouder

“De Stamhouder is een tv-serie op NPO; een verhaal over de liefde tussen Ellen en Alexander Münninghoff en tegelijk een familiekroniek. De vader van Alexander was in de oorlog lid van de SS. Alexander onderzoekt het verleden van zijn familie. Het is een mooi verhaal, naar een boek dat ik helaas niet heb gelezen. Het speelt in Voorburg, Litouwen en Polen. Wat het voor mij extra leuk maakt, is dat ze Krakow als behang hebben gebruikt. Je ziet bijvoorbeeld een beroemd straatje met een boogje, ook gebruikt in Schindler’s List. En zo komen er verschillende punten in Krakow voorbij die mijn partner en ik herkennen.”

De Stamhouder
 

Screenshot van NPO Start serie 'De stamhouder'
Bron: NPO Start

#5 Barry

“Deze serie - eigenlijk een tragikomedie - gaat over Barry, een depressieve huurmoordenaar. Op een dag krijgt hij de opdracht een toneelspeler te vermoorden. Maar in LA raakt hij zo onder de indruk van acteerwerk dat hij een nieuw leven als acteur wil beginnen. Hij probeert zelfs les te krijgen. Zijn opdrachtgever vindt dat natuurlijk niet leuk. Met alle gevolgen van dien. Ik vind het bijzonder dat je meeleeft met de hoofdpersoon, terwijl die wel gewoon mensen vermoordt en daarmee zijn geld verdient. Toch wil je graag dat het goed afloopt voor Barry.”

Barry

Screenshot van de HBO Maz serie 'Barry'
Bron: HBO Max