Foto Flickr/Laura Hoffmann

Directeur directie Veiligheidsbeleid Hester Somsen
Directeur Veiligheidsbeleid Hester Somsen

Beste lezer,

De ontmoeting tussen Trump en Poetin, de dreigende handelsoorlog, de ontwikkelingen in het Midden-Oosten, de verhouding tussen de VS en China, de Brexit, terreur- en cyber dreigingen domineren het nieuws. Nederlanders maken zich zorgen over wat er in de wereld gebeurt en welk effect dat heeft en zal hebben op hun eigen leven. Het buitenland is steeds belangrijker voor de nationale veiligheid.

Wereldwijd werken veiligheidsdiplomaten aan het voorkomen van onveiligheid, aan het verdedigen van onze veiligheid en aan het versterken van het veiligheidsfundament. Dat gebeurt op vele fronten en op vele manieren.

Met de Veiligheidsdiplomaat willen we jullie graag laten zien hoe we dat doen. In december 2017 verscheen de eerste editie en sindsdien heb je kunnen lezen over de Nederlandse bijdrage in de VN-Veiligheidsraad, ons internationale cyberbeleid, het belang van civiel-militaire samenwerking tijdens vredesmissies, ons terrorismebeleid, het Iran akkoord, Afghanistan en Mali, maar ook over het belang van biologische veiligheid, maritieme veiligheid en het chemische wapenverdrag. Allemaal staaltjes van topdiplomatie.

Die topdiplomatie wordt niet alleen door BZ’ers bedreven. De samenwerking met Defensie, Justitie en Veiligheid, ontwikkelingssamenwerking, politie, de inlichtingendiensten, instituten als TNO en het RIVM, met denktanks en maatschappelijke organisaties en vele anderen is cruciaal om Nederland veilig te houden.

Voor je heb je nu de speciale dubbeldikke longread-editie, met de toepasselijke naam ‘de Zomerdiplomaat’. Daarin een afscheidsinterview met de mensenrechtenambassadeur, een samenvatting van de NAVO Top van 11 en 12 juli jl., een interview met onze permanent vertegenwoordiger bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens en nog veel meer. Daarnaast valt er een mooie prijs te winnen met de Veiligheidsdiplomaat-kruiswoordpuzzel: ‘The Naked Diplomat’ van Tom Fletcher. Ik mocht met hem samenwerken in Libanon. Nu het nieuws wordt gedomineerd door uitingen van hard power geeft zijn boek een verfrissende kijk op de opkomst van smart power, soft power en een nieuwe vorm van interventionisme. Een goede inspiratiebron voor deze warme zomer.

Hester Somsen
Directeur Veiligheidsbeleid
Ministerie van Buitenlandse Zaken