Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) wil in 2030 klimaatneutraal zijn en circulair werken. Hier werken we in de bedrijfsvoering en uitvoering naartoe, langs de lijnen van drie IenW-brede duurzaamheidsstrategieën: Klimaatneutrale en Circulaire Rijksinfrastructuurprojecten (KCI), Klimaatneutrale en Circulaire Organisatie (KCO) en de Areaalstrategie.
De afdeling Duurzaamheid en Huisvesting van FIB heeft sinds 1 januari 2022 een signalerende, aanjagende, coördinerende en verbindende rol op duurzaamheid. Een spilfunctie tussen alle IenW-onderdelen op strategisch en tactisch niveau. Vanuit die rol levert FIB ook advies en ondersteuning aan de drie duurzaamheidsstrategieën.
Greep uit activiteiten en ontwikkelingen 2022
Januari - december
- Per 1 januari 2022 zijn de doelen van het programma Duurzaam IenW overgedragen naar de staande organisatie en daarmee geland in de lijn. FIB werkt aan het vergroten van het belang van en de bekendheid met duurzaam werken in alle organisatieonderdelen.
- In 2022 behielden we niveau 5 van de CO2-Prestatieladder, het hoogste niveau. Met de CO2-Prestatieladder meten we onze eigen CO2-uitstoot en brengen we de uitstoot in onze keten in beeld en werken we aan het verminderen van uitstoot in de gehele keten.
- Start bouw windpark Maasvlakte 2: In 2022 en 2023 bouwt Eneco 22 windturbines. Windpark Maasvlakte 2 gaat vanaf 2023 jaarlijks ruim 400 GWh aan duurzame stroom opwekken. Heel IenW wordt hiermee voorzien van groene stroom. FIB heeft advies en ondersteuning geleverd aan het projectteam van de strategie KCO, waar de bouw van het windpark onder valt.
- Publicatie van het zevende IenW Duurzaamheidsverslag. IenW werkt niet alleen aan duurzaam beleid, maar ook aan verduurzaming van de eigen bedrijfsvoering en uitvoering. De resultaten daarvan publiceren we jaarlijks in ons Duurzaamheidsverslag. FIB coördineert samen met Rijkswaterstaat de totstandkoming van het verslag.
- Binnen de verduurzamingsstrategie 'Naar Klimaatneutrale en Circulaire Rijksinfrastructuurprojecten' (KCI) zijn vijf roadmaps (groeidocumenten) opgeleverd, samen met stakeholders uit de markt en medeoverheden (publieke opdrachtgevers). De roadmaps geven de meest realistische route naar de duurzame ambities voor 2030. Het gaat om de IenW-werkterreinen met de meeste klimaatimpact: Wegverharding, Kunstwerken, Kustlijnzorg en vaargeulonderhoud, Spoor en Weg-, dijk en spoormaterieel. FIB heeft hierin advies en ondersteuning geleverd.
- In de concernsturing heeft duurzaamheid een vaste plek op de agenda gekregen. Deze cyclus ziet erop toe dat IenW de duurzame doelen daadwerkelijk haalt.
- In Rijnstraat 8 is een maand lang een pilot gedraaid met een duurzame vervanging van wegwerpbekers. Vier weken lang kon je de AUUM gebruiken, een speciaal afwasmachientje dat in een paar seconden je koffie- of theeglas schoonwaste. Die maand waren er alleen glazen te gebruiken en kwamen er geen wegwerpbekers uit de koffieautomaat. Dat heeft 2100 papieren bekers en 3100 liter water bespaard. Bovendien is er 58 kg CO2-uitstoot voorkomen. De Facilitaire Dienst (ISS) voerde dit samen FIB uit om te onderzoeken of dit een mogelijke duurzame vervanging kan zijn voor de huidige wegwerpbekers. Die zijn per 1 januari 2024 verboden.
- IenW haakte aan bij de Nationale Klimaatweek. Die stond dit jaar in het teken van de verduurzaming van overheden en werken aan bewustzijn rondom duurzaamheid bij burgers. Via social media, het Rijksportaal en het Plein IenW zijn artikelen en tips gedeeld en er zijn posters over de verlaging van de temperatuur naar 19 graden gedrukt op boomvrij papier en opgehangen op de IenW-verdiepingen.
- Het Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan (HVP) is positief beoordeeld door de Europese Commissie. Voor IenW betekent dit dat er 260 miljoen euro beschikbaar komt voor het bouwen van drie extra bijna emissieloze noodsleepvaartuigen voor de Rijksrederij, plus 60 miljoen euro voor laadinfrastructuur op zee en op land. De verduurzaming van de Rijksrederij is een belangrijk onderwerp bij de strategie Klimaatneutrale en Circulaire Organisatie (KCO), waar FIB over adviseert.
- De Circulaire Beurs op 10 november werd door zo’n 700 rijksambtenaren bezocht. Tot 2030 wordt de beurs elke twee jaar georganiseerd om te monitoren waar we staan in het realiseren van de rijksbrede doelstelling om circulair te gaan werken en wat er nodig is om daar te komen. FIB organiseerde de beurs samen met RVO, BZK en Denk Doe Duurzaam.
Ruim 3100 kg CO2-uitstoot bespaard, 1500 kilo groenten en fruit gered van verspilling en voorkomen dat meer dan 200 kilo wegwerpplastic (onder andere dankzij YoYo - herbruikbaar verpakkingsmateriaal) in de prullenbak terecht is gekomen. Het zijn een aantal resultaten van de verduurzaming in de catering op Rijnstraat 8. Een volledig overzicht is te vinden op de raamschilderingen in het bedrijfsrestaurant. FIB voert samen met ISS Facility Services de verduurzamingsprojecten uit en werkt aan bewustwording.