Werkgevers maken een enorme impact en een blijvend verschil in de strijd voor een schoner Nederland. Maar welke maatregelen zijn het meest effectief? Wij zetten de meest effectieve en eenvoudig in te voeren maatregelen op een rij.

Icoon Openbaar vervoer

Met het OV, ook in vrije tijd

Werknemers zijn soms sceptisch over het openbaar vervoer (OV). Een beeld van vertragingen en drukke treinen doemt al snel op. De ervaring leert dat werknemers die eersteklas mogen reizen, sneller geneigd zijn de trein te kiezen voor hun reis en die ook blijven gebruiken.

Lees hier hoe het ANP haar werknemers uit de auto en in de trein kreeg.

Icoon vliegtuig

Niet vliegen, wél met de trein

Volgens het CBS stootte de Nederlandse luchtvaartsector in 2017 ruim 13 miljard kilo aan CO₂ uit. Binnen een straal van 700 kilometer zijn veel treinreizen competitief met vliegreizen. Denk aan bestemmingen als Parijs, Brussel, Londen en Frankfurt. U kunt afspraken maken met werknemers over het wel of niet vliegen naar een zakelijke bestemming in het buitenland. U ontmoedigt het vliegen door duidelijk te maken dat er een aantrekkelijk alternatief is.

Tip: U kunt zowel trein- als vliegreizen volledig onbelast vergoeden maar de trein is vele malen beter voor milieu en het reduceren van CO2.

Icoon elektrische auto

Vervang uw leasepark met elektrische auto’s

Vernieuw uw leasepark met elektrische voertuigen. Dat levert een aanzienlijke vermindering van CO₂-uitstoot op. Uit onderzoek van coalitie Anders Reizen blijkt dat u door een overstap van fossiele brandstoffen naar elektrische leaseauto’s tussen de 15 en 20% CO₂ bespaart, gebaseerd op hetzelfde wagenpark.

Bovendien is het elektrische rijden de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Voor werknemers betekent dit dat ze uit een groot pallet aan elektrische modellen kunnen kiezen, tegen de prijs van een oudere, minder luxe benzine- of diesel leaseauto.

Tip: Voor elektrische auto’s die 0% CO₂ uitstoten, gelden zeer voordelige bijtellingsregels. Deze regels gelden niet voor hybride auto’s bijvoorbeeld, omdat die -weliswaar minder- maar nog steeds CO₂ uitstoten.

Icoon fiets

Thuiswerken, carpoolen, fietsen of lopen

Door kleine dingen te veranderen in uw bedrijfsvoering bereikt u al heel veel. Bovendien zijn werknemers vaak bereid om hieraan mee te werken. De Belastingdienst heeft veel informatie over wat er voor u mogelijk is.

Kijk voor meer informatie over 10 succesvolle werkgeversmaatregelen om duurzaam te reizen op www.andersreizen.nu