Arno Veenman van de Volksbank heeft een missie. Elke auto in het leasepark van de bank moet volledig elektrisch. We vragen hem elk magazine voor een update in zijn eigen column. Hoe staat het ervoor Arno?

Icoon elektrische auto

"Het is lente en de winter ligt weer achter ons. Batterijen van elektrische auto’s hebben geen last meer van de kou. Binnen ons leasepark heb ik geen geluiden gehoord van auto’s waarbij de actieradius ernstig was afgenomen. Geen van de 168 elektrische auto’s is onderweg stil komen te staan. Op dit moment rijdt 70% volledig elektrisch. We gaan voor 90% eind van dit jaar.

Geen gewoon jaar

Nu was deze winter natuurlijk niet vergelijkbaar met een ander jaar. Half maart werkten we een jaar volledig vanuit huis. Noodgedwongen, om bij te dragen aan het beperken van het aantal reisbewegingen. Zo voorkomen we besmettingen in deze pandemie. Onze kantoorlocaties waren en zijn zo goed als leeg. De SNS-winkels zijn, afhankelijk van de maatregelen, slechts gedeeltelijk open geweest op afspraak. Gereisd werd er nauwelijks. De meeste tijd stonden de (lease)auto’s stil voor de deur.

Icoon gesprek

'Op dit moment rijdt 70% volledig elektrisch. We gaan voor 90% eind van dit jaar'

Online veel mogelijk

En toch ging het werk gewoon door. In de praktijk blijkt dat een groot deel van alle werkzaamheden van de bank prima online en op afstand uitgevoerd kan worden. Neemt niet weg dat we fysiek afspreken en het elkaar ontmoeten heel prettig zouden vinden en dat dat in een aantal gevallen ook de voorkeur heeft. Met het eind van de tunnel in zicht, heeft het ons aan het denken gezet. En terecht.

Het zou zonde zijn als we de ervaringen van een jaar thuiswerken niet zouden benutten. Zo verwachten we dat ook na corona een groot aantal gesprekken met klanten online blijft plaatsvinden. Klanten zijn dit ondertussen gewend. Klant en financieel adviseur stemmen samen af welke locatie het meest geschikt is voor hun gesprek. Bij de keuze voor online besparen beiden op reiskilometers en reistijd. Efficiënter en goed voor het milieu.

Toekomstgericht

Ook voor de medewerkers op een kantoorlocatie gaat de toekomst veranderen. Het ligt voor de hand om per activiteit te bepalen waar deze het beste uitgevoerd kan worden. Dus geen vast aantal dagen per week meer op kantoor en ook niet meer standaard de dinsdag en donderdag. Een afspraak met een paar collega’s kan ook prima bij iemand thuis of in een SNS-winkel in de buurt.

De (lease)auto blijft bestaan maar gaat minder kilometers maken; kilometers die voorheen zo vanzelfsprekend waren, rijden we straks niet meer. Dat is een van de grote inzichten van deze tijd."

Nieuwe edities van dit magazine in de mail? Klik hier.