Het tegengaan van voedselverspilling is in Rusland vooral uitdaging voor de verdere toekomst. Toch zet de overheid enkele stappen vooruit. In Hongarije timmeren start-ups aan de weg, bijvoorbeeld met een eco-robot. Door de inzet van de Nederlandse ambassade in Polen is met hulp van de WUR een initiatief gestart om voedselverspilling tegen te gaan. In Roemenië en Bulgarije vindt de meeste verspilling plaats in de huishoudens en voedselindustrie. In Servië wil Ahold Delhaize in de periode tot 2030 50% van de voedselverspilling terugdringen. Voedselverlies levert in Turkije een schadepost op van zo’n 38 miljard dollar per jaar. De overheid richt zich hier op hotels, restaurants en catering.

Aanpak voedselverliezen in Centraal en Oostelijk Europa

Food sharing

Russische partijen bundelen krachten tegen voedselverspilling

Het tegengaan van voedselverspilling is in Rusland een grote uitdaging voor de toekomst. Toch zijn de eerste stappen door de regering gezet.  Bedrijven, beroepsverenigingen en publieke organisaties bundelen hun krachten en lanceren redelijk succesvolle projecten.

Lees het artikel

Hongarije

Hongaarse start-ups pakken voedselverspilling aan

In 2020 wist Hongarije via een bewustmakingscampagne de voedselverspilling terug te dringen met 4%. Toch is er nog een lange weg te gaan om de Hongaarse voedsel- en cateringindustrie circulair te maken.

Lees het artikel

Pot met voedselrestjes
Pot met voedselrestjes

Polen wil leren van voedselverspilling in andere landen

Elk land beziet het onderwerp voedselverspilling op een andere manier. Dankzij een initiatief van het landbouwteam op de Nederlandse ambassade in Warschau zijn de Polen betrokken bij een door Wageningen University & Research geleid initiatief om voedselverspilling tegen te gaan.

Lees het artikel

Bulgarije

Verspilling lage prioriteit in Roemenië en Bulgarije

Roemenië en Bulgarije staan in de middenmoot van Europese landen als het gaat om voedselverspilling. Het onderwerp heeft weinig politieke belangstelling. De meeste verspilling vindt plaats in huishoudens en in de voedselindustrie. 

Lees het artikel

Turkije

Turkse overheid gericht op begin én eind voedselketen

Voedselverlies levert in Turkije een schadepost op van zo’n 38 miljard dollar per jaar. Het Turkse ministerie van Land- en Bosbouw en ook de FAO ondernemen actie. Onder meer richting hotels, restaurants en catering.

Lees het artikel

Servië

Beter ketenmanagement moet in Servië verspilling tegengaan

Retailer Ahold Delhaize wil in Servië in 2030 50% van de voedselverspilling hebben teruggedrongen. Het lanceerde onder meer een digitaal platform om voedsel te kunnen doneren.

Lees het artikel