In Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten ligt de voedselverspilling per inwoner ver boven het wereldwijde gemiddelde. Het vraagstuk staat in beide landen dan ook prominent op de overheidsagenda. De verliezen in Iran zijn vooral het gevolg van inefficiënte ketens, verouderde machines en een gebrek aan koudeopslag. In de zoektocht naar modernisering van de agrofoodsector staan optimaal watergebruik en ketenefficiëntie centraal.
Aanpak voedselverliezen in Midden-Oosten
Saoedi-Arabië en Emiraten verspillen jaarlijks ruim €11 miljard aan voedsel
De 34 miljoen inwoners van Saoedi-Arabië verspillen maar liefst €9 miljard aan voedsel op jaarbasis. Voor de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) ligt dit bedrag op €2,1 miljard op een bevolking van bijna 10 miljoen. De voedselverspilling per inwoner is meer dan het dubbele van het wereldwijde gemiddelde (74 kilo).
Veel waterverspilling door ketenverliezen in Iran
Het Iraans landbouwbeleid is er sinds decennia op gericht om de productiviteit van de voedselketens te vergroten en de voedselzekerheid veilig te stellen. Met een bevolking van inmiddels 82 miljoen staat zelfvoorziening centraal.