Tekst Maarleen Aarden-Heikamp
Foto Privé

De laatste vier maanden van zijn 33-jarige carrière bij VWS was Rein Jonkman (senior adviseur bedrijfsvoering) nog dagelijks bezig in De Resident. Corona eiste zijn aanwezigheid in Den Haag; om de techniek te verbeteren en te assisteren met alles wat niet werkte. “Bij mijn pensionering is nog niet alles klaar maar we zijn een stuk opgeschoten.” 

Herfstbeeld met tekst digitaal afscheid Rein Jonkman

#1 Appathon

Wat een feest was dit, de appathon. De hele wereld deed mee. Zo zouden we voortaan alle ict-bouwprojecten moeten aanpakken, want wat die appathon opgeleverd heeft is heel veel expliciete kennis om de goede app te gaan bouwen. De verwachtingen waren wellicht te hoog gespannen, daardoor was er veel negatieve publiciteit. Maar wie zich nog zorgen maakt over de veiligheid van de app raad ik aan om naar Brenno de Winter in Op1 te kijken.

Bekijk Op1

Man laat apps op mobiel zien

#2 Bruno Bruins treedt af

Thuis begon het wc-papier op te raken en de winkels bleven maar leeg. Maar dat was klein leed. Bruno was onwel geworden tijdens een debat, midden in de crisis. De dag erna  zat ik op zijn kamer een macbook voor hem in te richten, om beter te kunnen zoomen. Daarvoor had ik  even zijn ‘apple id’ nodig, maar secretaresse Lieteke kreeg hem niet te pakken. 's Avonds was zijn aftreden in het nieuws.

Lees trouw.nl

Bruno Bruins in de Tweede Kamer

#3 Tijdbeeld

Pieter Geenen kijkt als een nar aan tegen het nieuws. Voor wie de laatste maanden nog eens wil herbeleven zijn de cartoons van Anton Dingemans (de personificatie van De Ambtenaar) daardoor een mooi aanknopingspunt. Klik op een strip en navigeer met de pijltjes <>.

Belijk de stripjes op trouw.nl

Beeld van een cartoon

#4 Knevelarij

Of hoe de Belastingdienst het vertrouwen in de overheid ondermijnde. Een ambtelijke dienst die blindelings opdrachten van de politiek al te letterlijk opvolgt. Waarbij statistische indicatoren uit de computer zijn gehanteerd als ware het keihard bewijs, het recht even terzijde werd geschoven en er werd geknoeid met bewijsmateriaal. Honderden gezinnen zijn hierdoor in de ellende gestort. Nu doet ook nog het ministerie aangifte tegen zijn eigen dienst. Een unieke manoeuvre! Waarom geloven mensen computers? Een computersysteem praat alleen maar na, is nergens voor verantwoordelijk en kan nergens voor aansprakelijk worden gesteld.

Lees nu.nl

Envelop van de belastingdienst

#5 Weddinggate

Hoge bomen vangen vanouds veel wind, maar in Nederland blijkt een paparazzifotograaf in staat te zijn om het parlement bijna te veranderen in een volksgericht, met gespeelde gêne. Voor kabinet en parlement een belangrijke les: zijn de juridische wapens die we bedenken wel proportioneel, doordacht en houdbaar? Te heavy handed optreden leidt niet alleen tot weerstand, je kunt ook nog in je eigen zwaard vallen. Interessant om te volgen hoe nu het coronabeleid aangepast zal worden.

 Lees trouw.nl

Illustratie van 5 armen met in de handen camera's en microfoons