Tekst Rob Langeveld
Foto ABD (foto Henri van Faassen)

Portretfoto van Henri van Faassen
Henri van Faassen, directeur programma-directie COVID-19

‘Voor een mooi voorjaar’

Samen met een flink aantal OCW-collega’s uit De Hoftoren kwam Henri van Faassen na de corona-uitbraak over naar VWS. Deze maand krijgt zijn nieuwe programma-directie definitief vorm. “Alles is er op gericht om Nederland een mooi voorjaar te bezorgen.”

Hoe heet de nieuwe directie?

“Onze werktitel is pdc-19, programma-directie covid-19. Maar bij de collega’s van Justitie bestaat al een psc-19. Dat kan verwarrend zijn. Dus VWS’ers, kom maar op: suggesties voor een goeie naam zijn welkom!”

Hoe ziet ‘pdc-19’ eruit?

“De huidige crisisorganisatie onder de directie Publieke Gezondheid (PG), draait al een paar maanden. Vanaf 14 september bestaat er en aparte programma-directie. In de oprichtingsakte wordt gesproken over ’40 á 45 fte’; dat aantal is flexibel. Met Rob de Werd, Reinier Koppelaar en Charissa Sahadat vorm ik, als programma-directeur, het MT. Vanwege de enorme politiek dynamiek en de samenwerking met andere ministeries is al gebleken dat er nog een MT-lid bij moet, om de vereiste wendbaarheid te hebben."

Vallen jullie onder de directie PG?

“Nee. We werken natuurlijk heel nauw samen. Maar wij vallen onder de dgv (directeur-generaal Volksgezondheid). We zijn trouwens een tijdelijke directie. Voor maximaal twee jaar.”

Wat is jullie taak en opdracht?

“Die is breed. Testen en traceren staan centraal: zicht op en inzicht in het virus en zorgen dat er een vaccin komt. Onze macro-opdracht is: de bestrijding van het coronavirus om maatschappelijke ontwrichting te voorkomen. Dat gaat zowel over gezondheid als welzijn en daarmee ook over effect op de economie.”

Wat merkt Nederland van jullie werk?

“Nu al veel: de persconferenties, de debatten, het maatregelenpakket, de teststraten en het corona-dashboard, om eens wat te noemen. Dat doen we samen met veel andere VWS-collega’s en collega’s van het RIVM, de GGD en andere departementen. Uiteindelijk is al ons werk er op gericht dat Nederland in 2021 een heel mooi en gezond voorjaar beleeft. Veel mooier dan dat van 2020.”

Dat betekent?

“Wat ik net noemde, gaan we verder ontwikkelen. We blijven ons richten op de huidige situatie en op de toekomst: op de vaccins. We hebben nu deals met vijf vaccin-ontwikkelaars. Opties, waardoor we als Nederland straks vooraan staan. Als er eenmaal een vaccin is, wordt het een enorme logistieke operatie om 60 tot 70% van de 17 miljoen Nederlanders te vaccineren.”

Welke inzichten heb je opgedaan op de surfplank in Zuid-Frankrijk?

“Haha, ik ben inderdaad fanatiek windsurfer. Ik was daar uiteraard niet in oranje gebied. Het heeft me een week gekost om echt af te schakelen. Daarna kon ik weer vooruit denken. We zijn in een nieuwe fase beland. Toen corona in maart begon, was het spel geheel ‘op de bal gericht’. Er was toen heel veel mogelijk. Inmiddels is het speelveld flink veranderd. En… de verkiezingen komen eraan.”

Hoe ga je om met het groeiend corona-gemopper in politiek, (social) media en op het Malieveld?

“Heel serieus. Het is een reality-check en mensen hebben vragen bij sommige besluiten. Het zijn geluiden waarmee je rekening moet houden. Ook een belangrijke indicatie voor het draagvlak.”

Maar af en toe een binnensmondse vloek?

“Tuurlijk. Want, laat ik het zo zeggen: niet elk breed uitgemeten commentaar levert een directe constructieve bijdrage aan de oplossing.”

Zijn er nog vacatures op de nieuwe directie?

“We zijn nog op zoek naar beleidsmedewerkers die per direct beschikbaar zijn om een overstap te maken naar het team ‘testen & traceren’.”

Waarom zou je als VWS’ers bij pdc-19 gaan werken?

“Ik werk nu 18 jaar bij de overheid omdat ik maatschappelijk relevant werk wil doen. Toen ik werd gevraagd voor deze klus, hoefde ik er minder dan een uur over na te denken. Je kunt bijdragen aan een ontzettend actueel thema en werken in een hele hoge dynamiek.”

Wat betekent dat in de praktijk?

“We werken op de 8e etage, bij de directie PG. Daar zijn we scherp op de anderhalve meter afstand, maar soms is het wel schipperen. Je werkt meer dan gemiddeld op kantoor en het werktempo ligt héél hoog.”

En werken bij pdc-19 betekent geen immuniteit voor corona…

“Klopt. Collega’s hebben zich laten testen, niet allemaal negatief. Gelukkig is iedereen gezond. Het was een goeie wake-up-call. We zijn ons goed bewust dat het coronagevaar niet is geweken!”