Tekst Adriaan Duivesteijn en Patricia Wiedijk
Foto René Verleg

We werken (bijna) allemaal thuis en de balans tussen werk en privé is niet voor iedereen even makkelijk. Oude hobby’s worden weer opgepakt en nieuwe gevonden.

Jacqueline Bloem

“In het begin van de coronacrisis miste ik de sociale contacten, dat vond ik echt vervelend. Op een dag stortte ik mijn hart uit bij een vriendin. ‘Denk eens goed na waar je blij van wordt’, zei ze tijdens een wandeling. Ik moest er even over nadenken maar al snel wist ik het: een bootje. Ik houd ervan om op het water te zijn. Met mijn zoon ging ik al snel proefvaren. Ik vond het best een beetje eng, maar hij kon gelukkig al varen en gaf mij les. Inmiddels heb ik al zeker tien keer gevaren in de omgeving van Leiden, Voorschoten en Alphen a/d Rijn. Met mijn kinderen heb ik een keer bij de McDonald’s in Leiden aangelegd. Leuke ervaring, hoor, om dan op je bootje je hamburger op te eten. Met mijn zus ben ik afgelopen zomer op een warme dag, gewapend met een goed gevulde picknickmand, naar de Vlietlanden in Voorschoten gevaren. Daar genoten we van de lunch, de omgeving, het weer en natuurlijk van elkaar. De wereld ziet er echt heel anders uit vanaf het water. Dat alles heb ik te danken aan mijn vriendin.”

Portret Jacqueline Bloem
Jacqueline Bloem (59), projectondersteuner Unit complexe zorgvragen directie Langdurige Zorg

Patrick Jeurissen

“Die eerste weken van de lockdown in maart waren voor mij qua werk ‘rustig’. Het departement moest zijn draai vinden in een nieuwe werkelijkheid, mijn inbox bleef leeg. Eindelijk had ik de tijd om aan mijn boek te werken over ‘Vijftien jaar marktwerking in de zorg’. Het is een boek voor de internationale markt, dus geschreven in het Engels, maar het is ook interessant voor eigen land. Voor buitenlanders hebben we een bijzonder zorgstelsel. Dat leg ik uit, ik laat zien wat er goed en niet goed aan is.  De review is nu achter de rug. Ik verwacht dat het boek begin volgend jaar verschijnt. Andere ‘hobby’s’ heb ik in coronatijd niet opgepikt. Ik loop hard, dat ben ik blijven doen!

Patrick Jeurissen op zijn thuiswerkplek
Patrick Jeurissen (51), wetenschappelijk medewerker directie MEVA en hoogleraar Betaalbaarheid van Zorg, Radboudumc

Gean Ockels

“We verslinden met het gezin de ene na de andere hobby, in plaats van eentje. Ik heb in het begin van de coronatijd een mini-poppenhuisje gemaakt, we doen spellen met de VR-bril en met mijn jongste kijk ik de hele Marvel-filmcyclus. En hij heeft afgelopen week een puzzel van duizend stukjes gekocht die we nu samen maken. De eerste twee maanden hield ik mijn kantoortijden aan. Maar thuis zit je veel meer achter het scherm, ook voor vergaderingen. En een kop koffie is binnen een paar minuten gehaald. Op zich productief, maar ik werd er een beetje gestoord van. Nu ben ik tussen de middag twee uur offline. En de grootste verandering is dat ik ’s ochtends om 6 uur opsta voor ‘me time’. Een half uurtje wandelen, uurtje werken aan mijn boek, een psychologische thriller, en dan pas ontbijten met de kinderen. Dat houdt mij mentaal goed.”

Portret Gean
Gean Ockels (47), eindredacteur Zorg van Nu, directie Communicatie

Nico van Santen

“Mijn eerste trein kreeg ik toen ik 10, 11 jaar oud was, voor Sinterklaas. Het is nog steeds een hobby. Als ik ermee bezig ben of een wagon moet repareren, dan zit ik even helemaal in mijn eigen werkelijkheid. En dat is wel prettig. Voor mijn werk in de bibliotheek stel ik onder andere de nieuwsbrieven op. Daarom zie ik over covid heel veel berichten; in kranten, op nieuwssites en dat is heel deprimerend. Voor de nieuwsbrieven ben ik elke dag van negen tot tien uur op kantoor. De rest van de dag werk ik thuis. Om vier uur stop ik en luister ik naar muziek. Nu is dat de klassieke top 400 op NPO2, dan kan ik mij helemaal afsluiten. Ik kijk tegenwoordig naar het Belgische journaal. Het covid-nieuws met Vlaams accent gepresenteerd klinkt minder ernstig van toon.”

Portret Nico van Santen
Nico van Santen (61), adviseur bedrijfsvoering directie OBP

Linda van der Beek-Smit

“Ik zat begin september al met mijn hoofd bij de kerst. Kerstkaarten maken is echt mijn ding. Door corona kon ik er lekker vroeg mee beginnen. Sinds 2015 maak ik kerstkaarten voor familie en vrienden. Ik vind het heerlijk om te fröbelen en het zorgt voor ontspanning. Gemiddeld maak ik zo’n 50 kaarten, per kaart ben ik er ongeveer een uur bezig. Ik maak gebruik van oude en nieuwe materialen, glitters, plaatjes en verschillende technieken zoals 3D, stansen en embossing. Komt er een nieuwe techniek op de markt dan kan ik het niet laten om het aan te schaffen en uit te proberen. Niet alle kaartjes gaan in een keer goed hoor, ik ben linkshandig en dat zorgt weleens voor vlekken. Dan begin ik gewoon weer opnieuw. Het leuke is dat ieder kaartje anders is en afgestemd op de ontvanger. Omdat we familie en vrienden nu niet zo vaak kunnen zien, krijgen ze bij de kaart een extra warme groet, want dat verdient toch iedereen in deze tijd?”

Portret Linda van de Beek
Linda van der Beek-Smit (37), adviseur bedrijfsvoering directie Publieke Gezondheid

Karima Oueddan

“Koken is denk ik wel mijn nieuwe hobby geworden. Pré corona kocht ik mijn lunch op kantoor. Nu we thuiswerken ga ik zelf aan de slag. En met plezier. Het is goed om even van het werk los te komen. Samen met mijn man maak ik verschillende lunchgerechten en het avondeten gebruiken wij om de dag goed af te sluiten. Ik hou van de wereldkeuken. Italiaans, Mexicaans… ik vind het allemaal lekker. Marokkaanse gerechten roepen bij mij mooie herinneringen op. Topper bij ons thuis in coronatijd is toch wel de salade, in alle soorten en maten. Je kunt daar lekker veel en eindeloos mee variëren. En natuurlijk mis ik de dagelijkse VGP-lunch met collega’s in het bedrijfsrestaurant. De één gewapend met een paar boterhammen, de ander met een lunch box vol met exotische ingrediënten. Ik hield het meestal bij een broodje of salade en heel soms een groentekroket. Maar die tijden lijken voorgoed voorbij.”

Portret Karima
Karima Oueddan (27), beleidsmedewerker directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie