Tekst Sabina van Gils
Foto Edwin Walvisch

Harro Leegstra is MT-lid bij de directie Jeugd, maar begon zijn carrière als stagiair in de bouw. En dat is te merken aan zijn praktische houding. Hij is wars van beleid dat in het abstracte blijft hangen, ‘want uiteindelijk moet de gemeenteambtenaar in Ermelo ermee aan de slag.’

Skater, kakker, alto of normalo. Met welke jeugdcultuur identificeer jij je het meest?

“De sporters! Op de middelbare school hing ik altijd met mijn vrienden in de sportzaal. Basketballen deden we het liefst. Dat vonden we echt een coole sport, met ook weer een hele subcultuur trouwens. Ik wilde niets liever dan die peperdure Nike Jordans. Maanden heb ik ervoor moeten sparen.”

'Ik wilde niets liever dan die peperdure Nike Jordans'

Speelde je vroeger al graag de baas?

“Helemaal niet! Ik heb twee oudere broers en een tweelingbroer, dus dat ging ook helemaal niet. Ik ben wel altijd leidinggevende geweest. Het begon met een zwangerschapsvervanging direct na mijn afstuderen, in een verpleeghuis waar ik als student een bijbaantje had. Ik was toen begin 20. Overigens vind ik ‘de baas spelen’ een ouderwetse opvatting van leidinggeven. Ik heb wel ideeën over welke kant een team op moet en geef sturing, maar uiteindelijk doen we het samen.”

Je speelde vroeger wel met Dinky Toys, zie ik op de foto.

“Ja, het wagentje op de foto heb ik van mijn opa gekregen toen ik klein was. Hij repareerde kraanwagens. Ik heb het niet alleen vanwege de herinnering meegenomen; het zegt ook iets over hoe ik in mijn werk sta. Praktijkgericht. Ik wil beleid graag handen en voeten geven. Want we kunnen het hier Den Haag wel verzinnen, uiteindelijk moet die gemeenteambtenaar in Ermelo ermee aan de slag.”

Kraanwagens, bouwen, praktijkgericht. Niet echt woorden die passen bij de Jeugdzorg. Had je niet beter in de bouw kunnen gaan werken?

“Ik heb stage gelopen bij een bouwadviesbureau! En inderdaad, ik vind dingen maken zeker interessant. Maar ja, het bestuurlijke deel van ons werk vind ik ook heel leuk en spannend. Ach, soms loopt een carrière natuurlijk gewoon zoals het loopt. Als ik nog een keer zou mogen beginnen, koos ik misschien een andere richting.”

De decembermaand staat voor de deur, en dus ook de top 2000. Welk fout nummer vind jij echt heel goed?

“Oei! Ik heb een heel brede muzieksmaak, ik vind alles wel leuk eigenlijk. Maar fout? Hmm… echte countrymuziek. Bijvoorbeeld ‘Friends in low places’ van Garth Brooks? Heerlijk.”